Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Araç Ruhsatı Nedir? Araç Ruhsatı Nasıl Alınır?

Eklenme Tarihi:
18 Ağustos 2022
Araç Ruhsatı Nedir? Araç Ruhsatı Nasıl Alınır?

Araba söz konusu olduğunda akla gelenler hiç şüphesiz ehliyet ve araç ruhsatı ikilisi olacaktır. Bir aracın sorgulanmasında ilk talep edilen bu belgenin ne olduğu içerikte detaylandırılmıştır. Araç ruhsatı nedir, nereden alınır, hangi belgeler gerekir gibi birçok sorunun yanıtı tüm detayları ile aşağıda yer almaktadır.

Araç ruhsatı nedir?

 

Bir araç için en hayati önem taşıyan belge araç ruhsatıdır. Nasıl ki bir vatandaş yanında nüfus kimlik kartını bulundurmalıysa araç içinde de ruhsatı bulunmalıdır. Bu bağlamda araç ruhsatı için “aracın kimlik kartı” benzetmesini yapmak da yanlış olmayacaktır.

Ruhsat bulundurmak kanun kapsamında zorunludur. Bunun temel sebebi ilgili araç ve sahibine dair sağlama işleminin en kolay biçimde yapılabileceği belge olmasıdır. Araçta ruhsat bulunmuyor ise belirli bir cezai işlem ile de karşı karşıya kalınabilmektedir.

Araç ruhsatı, araç sahibi ve araç hakkındaki bilgileri içeren bir belgedir ve dört sayfadan oluşmaktadır. Araç alım satım işlemlerinde ruhsatta yer alan araç sahibi bilgileri güncellendiği için hayati önem taşır. Bunun yanı sıra araca dair teknik ve sigortaya dair bilgiler de yine bu belge üzerinde yer almaktadır.

Bir aracın sigortası sayesinde araca dair birçok detaya hakim olunurken satış esnasında ruhsat üzerinden sağlama yapılarak belirtilen özellikler de kontrol edilebilmektedir. Bu durum herkes tarafından dikkate alındığı için çalıntı ruhsat senaryolarında aynı marka ve model arabalar için aynı ruhsat kullanılabilmektedir.

Araç ruhsatı nasıl alınır?

 

Araba ruhsatı alabilmek için bir dizi basit adımı takip etmek gerekir. Satış adımının gerekeni olan ücret ve noter kalemlerini tamamlamanın ardından ruhsat hızlıca alınabilmektedir.

Günümüzde ruhsat için en kritik rol noterlere aittir. Geçmişte sadece Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılan ruhsat işlemleri, yeni sağlanan şartlar ile noter üzerinden de yapılabilmektedir. Noter üzerinden ruhsat alabilmek için yöneltilen sorulara yanıt verilmeli ve plaka değişimi gibi konular belirli olmalıdır. Gerekli olan tüm adımların tamamlanması halinde aynı gün içinde noterden ruhsat teslim alınabilir.

Eğer aracın plakası değiştirilecek ise notere gelmeden önce plakaya dair işlemlerin yapılmış olması gerekir. Yeni gelecek plakanın borcunun bulunmaması ve notere basılı olacak şekilde sunulması şart sunulur.

Araç ruhsatını almanın ardından ruhsatta yer alan bilgilerin kontrol edilmesi gerekir. Şasi numarası, plaka ve koltuk sayısı gibi değerleri ruhsat ve aracı gözlemleme sureti ile değerlendirmek mümkündür. Kontrollerde bir sorun yok ise ruhsat ile beraber çok geç olmadan Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmak gerekmektedir.

 

Araç ruhsatı almak için gereken belgeler nelerdir?

Noter huzurunda ruhsatı almadan önce bir dizi belgeye sahip olunması gerekir. Belgelerde eksiklik var ise ruhsat değişimi veya ruhsat teslimi yapılmayacaktır.

İstenen belgeler:

  • İlgili araca dair fatura veya satış sözleşmesi benzeri sahiplik belgesi
  • Satışa dair ÖTV belgesi
  • Aracın zorunlu trafik sigortasının yapıldığına dair poliçe
  • Aracın ilgili kurumlar tarafından verilmiş uygunluk belgesi
  • Araç sahibi ve satıcısının kimlik belgeleri

Tüm bu belgeler ile noter huzuruna çıkılması ve bir önceki başlıkta belirtilen noktalara dikkat edilmesi halinde hızlıca araç ruhsatı alınacaktır. Belgelerde eksik olması veya içerik bakımından usule uygun olmaması durumunda yine pürüzler yaşanacağı için belgelerin geçerliliklerinin de notere gitmeden önce kontrol edilmesi gerekmektedir.

 

Araç ruhsat işlemleri ne kadar tutar?

Ruhsat alımı için ehliyette olduğu gibi direkt olarak devlete yönelik yapılması gereken bir ödeme bulunmamaktadır. Tüm işlemler noter üzerinden halledilir. Her sene gelen zamlar ve değişen kalem ücretleri sebebi ile araç ruhsatı işlemleri tutarı da değişiklik göstermektedir.

Güncel olarak 2022 yılı için ruhsat alımı ücreti; noter bedeli, noter ehliyet yenileme evrak bedeli ve belge baskı bedelinin tümünün toplamı olan 250 TL’dir.  Eğer tüm araç alım- satım işlemi noterden yapılacak ise tüm işlem tutarı 457 olacaktır.

İlk kısımda da değinildiği gibi yukarıdaki ücretler 2022 yılı için belirlenmiş ücretlerdir. Kayıp ruhsat sebepli yenileme işlemlerinde de normal ruhsat alımındaki gibi 250 TL ücret ve ilave kayıp bedeli talep edilmektedir.

Araç ruhsatı ile neler yapılabilir?

Araç ruhsatı yapı olarak bilgilendirme ve kimliklendirme niteliği taşıdığı için aracın resmi varlığını temsil eder. Araç üzerindeki değişikliklerin tümünün ruhsatta yer alması gerekir. Araç ruhsatı yanlış ellere geçtiğinde dolandırıcılık için önemli bir değer haline gelmesinin yanı sıra üzerine çalıntı araç işlenmesine yönelik savunmasız hale gelir. Bu konu hakkındaki en detaylı bilgiler son başlıkta yer almaktadır.

Tüm bunların yanı sıra araç ruhsatında yapılan işlemlere göre değişiklik yapılabilmektedir. Ruhsatta değişiklik için değişmesi gereken kalemler:

  • Araç Tipi
  • Araç Yakıt Tipi
  • Araç Motor Gücü
  • Araç Üzerinde Yasal Sınır Üzerinde Yapılan Değişiklikler

Yukarıdaki liste tüm ruhsat bilgileri ışığında uzayıp gitse de başlıca ilgili kalemler yukarıda yer alanlardır.

Son kısımda da yer alan bilgilerden de anlaşılacağı üzere aracın ruhsatı oldukça önemlidir. Bu sebeple aracın kullanılmadığı zamanlarda ruhsatın sürü tarafından saklanması önerilir. Aracın çalınması durumunda ruhsat üzerinden ihbar yapılamaz ve bazı detaylara ulaşılamaz ise geri alın veya yakalama süreci yavaşlayabilir.

 

Araç ruhsatında hangi bilgiler bulunur?

Araç ruhsatı içerisindeki bilgiler ilk kısımda da değinildiği gibi iki ayrı başlıkta toplanılabilir.

 

Araç Teknik Detayları

  • Araba Markası
  • Araba Tipi
  • Araba Rengi
  • Araba Modeli
  • Araba Motoru
  • Muayene Numarası
  • Araç Koltuk Sayısı
  • Yakıt Tipi
  • Şase No
  • Silindir Hacmi
  • Kullanım Amacı
  • Plakası
  • Motor Gücü

Araç Sahibi Hakkındaki Bilgiler

  • T.C. Kimlik Numarası
  • Adı
  • Soyadı
  • Adres Bilgileri

Belgede satışa dair bilgiler de yer almaktadır. Ruhsatın son kısmında bulununan bilgilerde satış tarihi ve noter adı gibi detaylara ulaşılabilmektedir.

Belge herkes için standart olduğu gibi noter tarafından atılmış damga ve parafı da içermektedir. Ruhsat alımı esnasında bu işlemler yapılacak ve tarafınıza tüm mühür ve imzaları tamamlanmış bir belge iletilecektir.

Araç ruhsatı başkasının eline geçerse ne olur?

 

Araba ruhsatı başta araç satışı olmak üzere birçok alanda kullanılan ilk belge olduğu için kaybolması veya çalınması durumunda belirli adımların atılması gerekir. Çalıntı ruhsat aracılığı ile direkt olarak farklı araç satışının yanı sıra internet üzerinden dolandırıcılık da yapılabilmektedir. Bu sebeple kaybolan veya çalınan araç ruhsatı için hızlı şekilde resmi birimler ile iletişime geçmek oldukça önemlidir.

İlk olarak yapılması gereken en yakın karakol, il veya ilçe emniyet birimlerine giderek araç ruhsat kayıp dilekçesi vermektir. Bu dilekçenin örneği ilgili birimden temin edilebilmektedir. Bu önlem sayesinde ruhsatın araç sahibi adına kötü amaçlar ile kullanılması engellenilebilir.

Sonraki adımda gazete ilanı üzerinden aracın ruhsatının kayıp olduğu bildirilerek çalıntı araç işlenme olasılığı da ortadan kaldırılabilir. Bu durum hem ruhsat hem de hukuki olarak doğacak sorumluluklar için oldukça avantaj sağlayacaktır.

Son kısım ise yukarıda da değinilen araç ruhsatı çıkartmadır. Tüm işlemleri tamamlamanın ardından ilgil belgeler ile araç ruhsatı için başvurulur, muayene durumunda bir sorun yok ise hızlıca belge alınabilmektedir.

 

Yazar : Çetaş Dijital

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023