Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Araç Kaskosu Neleri Kapsar? Nasıl Yapılır?

Eklenme Tarihi:
24 Haziran 2022
Araç Kaskosu Neleri Kapsar? Nasıl Yapılır?

Araç kullanıcılarının aşina olduğu, kaza denildiğinde ilk sorulan sorularda aktör olan araç kaskosu hakkında detaylı bilgiye bu rehberden erişilebilir. İçerik içerisinde Araç kaskosu nedir, ne işe yarar, araç kasko değeri nedir gibi soruların yanında “Kaskosuz araç pert olursa ne olur?” gibi spesifik sorulara da yanıt bulmak mümkündür.

Araç Kaskosu Nedir?

Sigorta kapsamına giren ve teknik olarak “kasko sigortası” olarak adlandırılan araç kaskosu; bütçeyi ve arabayı korumak için fayda sağlayan bir sigorta biçimidir. Motorlu kara taşıtlarını kapsayan bu sigorta biçimi, kasko sahibinin iradesi dışında gelişen tüm zararları sigortalıya tazmin etmektedir. Trafik kazalarında kusur bakımından hatasız olma isteği de genel olarak kasko kapsamında kalmak için çokça gündeme gelir.

Araç kaskosu, kaza veya beklenmedik hasar anlarında doğabilecek büyük maliyetlerin önüne geçmektedir. Özellikle maliyeti yüksek araçlarda kasko sigortası yaptırmak sadece bu sebeple bile oldukça önemli hale gelir.

Araç Kaskosu Neleri Karşılar?

Kimi zaman firmaların sunduğu araç kaskosu hizmeti içerik olarak farklılık gösterebilse de genel olarak karşılanan kalemler aynıdır.

Araç kaskosu;

  • Aracın çarpışma, bir yere çarpma, devrilme, yuvarlanma ve düşme durumlarını,
  • Zorlanarak veya anahtarın çalınması sonucu aracın çalınmasını,
  • Afet veya farklı bir durum dahilinde yanmasını,
  • Araca yönelik gerçekleştiren eylemleri (sabotaj, çizilme, başkası tarafından araca kasten zarar verilmesi),
  • Sel, deprem gibi doğal afetler sonucu aracın hasar almasını,
  • Aracının kanuna aykırı veya yetkisiz kişilerce çekilmesini,
  • Araç içerisindeki sigara veya benzer maddelerden doğan zararları,
  • Kemirgenler sebeple araç hasarını,
  • Kilit sisteminde oluşan hasarları tazmin etmektedir.

Bunun yanı sıra araç kasko paketleri içerisinde eskime payı düşmeme, ikame araç hizmeti, yol yardımı, mini onarım, hukuki koruma, kullanım kaybı teminatı, ambulans hizmeti gibi hizmetler de sunulabilmektedir.

Araç Kaskosu Ne İşe Yarar?

Temel olarak araç kaskosu ne işe yarar yukarıdaki başlıklardan çıkarım yapılabilir. Eğer bu hizmetleri açmak ve ne gibi faydalar sağlanabileceğinden bahsedecek olursak ilk olarak hasar durumunu ele almamız gerekir. Bu kısımda bahsedilen faydalardan yola çıkarak Kaskosuz araç pert olursa ne olur sorusunun cevabını da bulabilirsiniz.

Bir araç kaskosunun temel fonksiyonu; aracın hasar alması sonucunda oluşacak maddi külfeti sigortalı üzerinden almak ve masrafları karşılamak üzerinedir. Bir araç kullanıcısı hizmet bedeli ödediği bu sigorta biçiminden temel olarak bu faydayı bekler.

Bunun yanı sıra araç kaskosu kapsamında sunulan İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı ile beraber kusurlu olduğunuz kazalarda, karşı tarafından hasarlarını da kasko ile ödemek mümkündür. Trafik sigortası içerisinde de yer alan bu özellik, araç kaskosunda daha geniş limitlerde tanımlanmaktadır. Trafik sigortası oluşan hasarın küçük bir miktarını karşılarken, İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı yüksek bir araç kaskosu ile limit sınırı olmadan karşılama yapmak mümkündür.

Araçların bakım, arıza ve hasar durumunda ise araç kaskosunun alındığı sigorta şirketi ile anlaşmalı servislerden faydalanılabilmektedir. Sanayi içerisinde sorunlara için çözüm aramak yerine direkt olarak kaskonun imkanlarından faydalanılabilen bir serviste hızlıca çözüm bulmak daha konforlu olacaktır.

Sık sık uzun yola çıkan veya sorunlu araçlara sahip olan kişilerin en sevdiği araç kaskosu faydası çekici karşılama özellikleridir. Yol yardımı teminatı içerisinde yer alan bu hizmet sayesinde aracın yolda kalması veya kazaya karışması gibi durumlarda ücretsiz çekici hizmetinden faydalanılabilmektedir.

Son olarak bahsedilmesi gereken bir fayda da kullanıcıların zor durumda kalmaması için sunulan ikame araç teminatıdır. Bu teminat sayesinde aracın serviste olduğu süre boyunca sigorta şirketinden kullanıcıya geçici bir araba tahsis edilebilmektedir. Kullanım şartlarında yer alan süre kapsamında servisteki aracın ikamesini yapmak mümkün olur.

Araç Kaskosu Nasıl Yapılır?

Araç kaskosu internet üzerinden hızlıca yapılabilmektedir. Kasko hizmeti almak istenilen sigorta kuruluşunun web sitesine gidilerek 2 dakika içerisinde ilgili araç ile ilgili teklif almak mümkündür. Kimi sitelerde farklı hizmet özellikleri ve fiyatlar filtrelenerek özel sigorta teklifleri de ayrıca sunulmaktadır.

Birçok firma bahse konu olan aracın bilgilerini alarak şubelere bile gitmenize gerek olmadan online ödeme ile sigorta satışını gerçekleştirir. Sigorta poliçesi vermiş olunan mail adresi üzerinden sigorta sahibine iletilir.

Bunun yanı sıra sigorta satış ofislerine gidilerek de araç kaskosu yapılabilmektedir. Kimi kişiler internet üzerinden işlem yapmak yerine bu yöntem ile kasko yaptırmaktadırlar. Sigortacılar ile paketleri inceleyerek daha konforlu bir anlaşma yapma ortamı olabilir. Şunu belirtmekte fayda vardır; ofislerden alınan sigorta hizmetlerinde daha iyi bilgilendirme yapıldığı için online satın alımlara göre daha bilinçli bir satın alma süreci gerçekleşmektedir.

Araç Kaskosu Kaç Yılda Bir Yapılır?

Birçok firmada sunulan farklı sürelerdeki araç kasko paketlerin bir yana genel olarak araç kaskosu 1 yıl süre ile yapılmaktadır. Araç kaskoları genel olarak öğlen 12.00 saati ile başlatılıp, bir yıl sonra (365 gün sonrası) aynı gün öğlen 12.00’de son bulur. Kimi zaman bu süre her yıl gerçekleşen artık gün sebebi ile 6 saatlik bir fazlalık da sağlanabilmektedir.

Her araç kaskosu paketi kendi içerisinde bir fesih hakkını bulundurur. Özellikle ilk 30 gün içerisinde prim borcunun ödenmemesi durumunda sigorta şirketleri tarafından kasko feshedilebilir. Bu durumun takibinin yapılmaması halinde kişi kaskosu olduğunu zannederek yanılgıya düşebilir. Sigorta poliçesinde yer alan ödeme ve tarih kısımlarına özen gösterilmesi gerekir.

Yıllık kasko teklifleri daha avantajlı fiyatlar ile sunulsa da ihtiyaca yönelik olarak aylık kasko teklifleri bulmak da mümkündür. Kısa dönem için kasko ihtiyacı olan ve daha fazla meblağ ödemek istemeyen kişiler için oldukça avantajlı hale gelebilmektedirler.

 

Araç Kaskosu Ne Zaman Yapılır?

Araç kaskosu, trafik sigortasının aksine zorunlu değildir. Trafik sigortası araç satın alımından 15 gün içerisinde yapılmak zorunda olsa da kasko sigortası istenildiği zaman yapılabilir. Başlangıç süresi kullanıcı tarafından belirlenir. Bu noktadaki tek istisna hasarsızlık indiriminin devamıdır. Birçok firma, daha önceki kasko sahibinin hasarsızlık indirimini devam etmesi için kasko bitişinden sonraki 3 ay içerisinde yapılması koşulunu öne sürer. Aksi takdirde ilgili sigorta sözleşmesi ilk şartlarında hazırlanır ve fiyatta bir avantaj sağlanamaz.

Araç Kaskosu Nasıl İptal Edilir?

Araç kaskosunun iptali oldukça güçtür. Bazı durumlarda direkt olarak sigorta firmasından da kolaylık sağlansa da kağıt işlemleri ve süreç zorlayıcı olabilir. Sigorta sahibinin talebi doğrultusunda yapılan iptallerde sigorta sahibinin ücreti ödemiş olması beklenir. Ücreti ödenmiş poliçelerde iptal istenen tarihten itibaren sigorta vadesi hesaplanarak ödenen tutarın fazla olan kısmı sigorta sahibine iade edilir.

Bunun dışında bazı özel durumlarda hızlıca araç kaskosu iptali hızlıca gerçekleştirilir. Bunlar;

  1. Araç Sahibinin Vefatında Kasko İptali

Sigorta işlemi yapılan kişinin vefat etmesi halinde, kanunlar gereğince iki farklı opsiyon sunulur. Bunlardan ilki poliçenin mirasçılara devri bir diğeri ise iptalidir. Araç sahibinin vefatından sonraki 8 gün içerisinde mirasçılar tarafından devir talebinde bulunulmaz ise kasko direkt olarak iptal edilir. İptal sonrası araç kaskosu yapılan tarih ve iptal tarihi ücreti alınıp kalan sözleşme miktarı mirasçılara devredilmektedir.

  1. Araç Satışında Kasko İptali

Araç satış işlemlerinde kasko devri opsiyoneldir. Eğer aracı satan veya satan kişiler kasko üzerinde anlaşmaz ise arabanın devrinin gerçekleştiği süre baz alınarak otomatik iptal gerçekleştirilir. Araç kaskosu iptali sonrası kalan gün üzerinden sigorta şirketinden geri ödeme talep edilebilmektedir. Eğer devir yapılacak ise yeni bir sözleşme hazırlanarak prim farkı yeni kaskolu kişiden talep edilir.

  1. Yeni Araç Alımında Kasko İptali

Yeni araç alımı sonrası kasko iptali, sigorta sahibinin talebi doğrultusundaki iptale yapı olarak benzemektedir. İşlemlerin ardından eski araçtaki kaskonun yeni araca devri yapılmaz ise iptal hakkı doğar ve diğer iptallerde de olduğu gibi sözleşme sahibi kalan gün üzerinden geri ödeme talep edebilir.

Araç Kaskosu Sorgulama Nasıl Yapılır? 

Tıpkı satın almada olduğu gibi araç kasko sorgulama işlemi de internet üzerinden hızlıca yapılabilmektedir. Bunun için tek ihtiyaç olunan şey e-devlet şifresidir. turkiye.gov.tr sitesinden aşağıdaki adımları takip ederek kasko sorgulama yapabilirsiniz.

Aşağıdaki adımlar izlenmelidir;

  1. İlk olarak turkiye.gov.tr sitesine e-Devlet Şifresi, Mobil İmza, e-İmza, T.C. Kimlik Kartı veya İnternet Bankacılığı yöntemlerinden birini seçilerek giriş yapılarak.
  2. Daha sonrasında arama kısmına “Kasko Poliçe ve Hasar Sorgulama” yazarak aratılmalı.
  3. Arama sonucunda çıkan sonuçlardan Sigorta Bilgi ve Gözlem merkezi alt başlığında çıkanı seçerek ilerleyiniz.
  4. Son olarak açılacak sayfada sorgulama yapabilir, ilgili belgeleri doküman olarak elde edebilirsiniz.

Araç kaskosu sorgulama işlemi turkiye.gov.tr dışında hiçbir site üzerinden yapılmamaktadır. Bunun yanı sıra ilgili sigorta kuruluşları ziyaret edilerek sorgulama da yapılabilir. İnternet üzerinden izlenebilecek tek yöntem, yukarıda bahsedilen yöntemdir.

 

Araç Kaskosu Fiyatları

Araç kaskosu ne kadar sorusu en fazla karşılaşılan ve cevabı net olmayan bir sorudur. Tüm sigorta firmaları tek bir fiyat sunmadığı gibi aynı firma altında farklı araç kasko poliçe teklifleri de bulunabilmektedir.

Araç kasko değeri hesabı, firmanın sunduğu imkanlar ve kullanıcının profili gibi birçok noktada kasko sigorta fiyatları değişim gösterebilmektedir. En doğru teklifleri alabilmek için internet üzerinde yer alan sigorta teklif araçları kullanılabilir. Bu araçlar üzerinde ruhsat sahibine ait T.C. Kimlik No/Vergi Numarası ve Cep Telefonu bilgiler ile çeşitli kasko teklifleri elde edilebilmektedir.

Eğer daha önceden devam eden bir kasko poliçe anlaşması var ve devir yapılacaksa ilgili firmalar ile iletişime geçilerek daha uygun fiyatlar ile karşılaşmak da mümkündür. İnternetten alınan fiyatların yanı sıra telefon veya ofis ziyaretleri ile fiyat almak da daha avantajlı tekliflere sebep olabilir.

,

Yazar : Çetaş Dijital

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023