Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Arabayla Doğu Turu Rehberi

Eklenme Tarihi:
31 Mayıs 2024
 Arabayla Doğu Turu Rehberi

Arabayla Doğu Turu Nereden Başlamalıdır?

Arabayla Doğu turu nereden başlamalıdır sorusu için harika bir rehber hazırladık. Bu noktada start vermek için belirli bir rotaya ihtiyacınız var. Kişisel tercihlere ve seyahat zamanlamanıza göre değişecek olan bu rota için genellikle büyük şehirler ilk durak oluyor. Çıktığınız şehre göre bir seyahat planı hazırlayarak turunuza başlayabilirsiniz. Ankara üzerinden tura başlayıp Erzurum’a uğrayabilirsiniz örneğin.

Buradaki tercih tamamen sizin beklentilerinize göre şekillense de, en verimli yöntemler genellikle deneyimlerle sabit olan yöntemlerdir. Doğu Akdeniz’den başlayarak pek çok noktaya erişebilirsiniz. Kocaeli çıkışlı iseniz Ankara, Kayseri üzerinden Adana, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Midyat, Mardin, Harran şeklinde bir güzergah izleyebilirsiniz. Tabi buradaki seçenekler tamamen sizin kültürel zevkinize bağlı. Biz genel bir yorum üzerinden hareket ediyoruz. İsterseniz gelin her şehrin kendine özgü ruhuna yakından göz atalım.

Arabayla Doğu Turunda Hangi Şehirlerde Daha Fazla Zaman Geçirmeliyiz?

Araba ile Doğu turunda bütün şehirlere benzer süreler ayırabilirsiniz. Yol üzeri hareket edeceğiniz için sizi cezbeden özel bir şeyle karşılaşıncaya kadar planınıza sadık kalabilirsiniz. Seyahat için en verimli şey, maksimum faydayı sağlamaktır. Bir turist olarak düşünürseniz az zamanda çok fazla yer görmek, deneyimlemek sizin için önemli bir faktör olmalıdır. Kültürel geziler, yeni lezzet deneyimleri bu anlamda size çok şey katacaktır.

Gezgin bir seyyah olarak hangi şehirlerde daha fazla zaman geçireceğinize en doğru siz karar verebilirsiniz. Örneğin Adana şehrine gittiğiniz zaman gezeceğiniz o kadar çok nokta var ki. Bunu ister bir günde bitirin, isterseniz de birkaç gün orada konaklayın ve yeni lezzetlerin tadına varın. Yukarıda saydığımız şehirlere bakarsanız Adana, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Midyat, Mardin, Harran şehirlerinde gerçekten rüya gibi anlara şahit olabilirsiniz.

Bu konuda bizim herhangi bir şehirde şu kadar zaman geçirebilirsiniz dememiz yanıltıcı olacaktır. Ama genele bakarsak, fikirler biraz farklı. Örneğin yemekle alakalı iseniz bir şehirdeki en lezzetli tadımları 1 günde yapabilirsiniz. Aracınızla pek çok noktaya seri bir şekilde gidebilir ve günün pek çok saatinde yöresel lezzetlere merhaba diyebilirsiniz. Lakin söz konusu seyahat turistik noktalar ve tarihi kalıntılar üzerine olacak ise (ki buna kesinlikle ihtiyacınız var) o zaman kalacağınız süreç değişken olabilir. Kalelerin tarihine şahitlik edeceğiniz harika bir tura hazır olun.

Arabayla Doğu Turu Maliyeti Ne Kadardır?

Arabayla Doğu turu maliyeti ne kadardır sorusunun cevapları içinde şüphesiz yakıt masrafı başta geliyor. Elektrikli araçlar ve diğer araçlar aynı değildir. Ortalama 3500 KM yol yapacağınızı düşünür isek (ki bu artabilir, azalabilir) 500 KM/70 Litre gibi bir ortalama üzerinden hesap yapabilirsiniz. Araçtan araca değişmekle birlikte ortalama bir aracın 500 KM yolculuğunda 70 litre yakıt yaktığını söyleyebiliriz. Ortalama 500 litreye yakın bir yakıt gideriniz olacaktır. Yakıtın litresinin ortalama 40 TL olduğunu düşünürsek (bu içeriği yazarken fiyat bu şekilde idi, değişikliği güncel tabloya göre revize edebilirsiniz) 20.000 TL bandında bir yakıt gideriniz olabilir. Yolda harcadıklarınız, tükettikleriniz de işin işine girince bütçeler değişkenlik gösterecektir.

Tur maliyetleri genellikle ekonomik yöntemlerle düşüyor. Burada önemli olan sizin tur deneyiminiz ve nerede ne kadar harcama yapacağınız olacaktır. Bu detaylar sizin tur maliyetinizi belirleyen önemli faktörler olacaktır. Yolda ne kadar harcarsınız, kampta mı kalırsınız yoksa apart ya da otel mi tercih edersiniz tamamen size kalmış. Lakin sağlıklı bir hesaplama için bu detayları da işin içine dahil ederseniz en azından aklınızda bir ortalama gider olur. Bu da en azından yola çıkarken hesaplayacağınız tutar hakkında net kararlar almanızı sağlayacaktır.

 

Arabayla Doğu Turu Yaparken Nerelerde Konaklanmalıdır?

Arabayla Doğu turu yaparken her şehirde konaklayabilirsiniz. Bunun için özellikle şurada konaklamalıyım diyeceğiniz bir noktadan bahsetmeye gerek yok. Profesyonel gezginlerin rotasında genellikle apart oteller oluyor. Airbnb ya da benzeri konaklama imkanlarını da kullanabilirsiniz. Şayet çift olarak gidiyorsanız apart oteller sizin için çok daha ekonomik olacaktır. Konfor konusunda biraz daha esnek iseniz çadır fikri de size cazip gelebilir. Şayet ekipmanınız varsa, şişme yatağınız, çadırınız ve bilimum kamp malzemelerine sahipseniz yol üzerinde harika kamp rotalarına göz atabilirsiniz.

Havaların durumuna göre çadır kurabileceğiniz (ya da atabileceğiniz) pek çok rota bulunuyor. Sitemiz üzerinde bu konudaki içeriklerimize de göz atmanızı öneriyoruz. Tur süreçlerinde çadır kurabileceğiniz yerler olarak listelenen bu rotalar size ekonomik bir tur imkanı sunacaktır. Duş konusunda yine apart otelleri kullanabilir bu anlamda bir çözüme ulaşabilirsiniz. Aracınızla seyahat edebilir, yol üzerindeki harika yeşil bölgelerde çadır kurarak geceyi geçirebilir ve apartlarda saatlik kiralama ile duş alabilirsiniz. Bu işlemleri kullanarak çok ekonomik şekilde harcama yaparsınız ve minimum harcama ile maksimum verime ulaşmış olursunuz. Tabi çadır konusunu konforlu bir şekilde organize etmeniz gerekiyor.

Sağlıklı uyumanız lazım ki turunuzun keyfini çıkarın. Şayet kötü bir çadır deneyimi sizi daha çok yoracaktır buna emin olabilirsiniz. Bu yüzden bu konudaki deneyimlerinize göre hareket etmenizi öneriyoruz. Çadır deneyiminiz yok ise öncelikle günlük apartları kullanabilirsiniz. Maceraya hazırım diyorsanız da çadır atmayı deneyebilirsiniz. En azından fikriniz olur. Sizi rahatsız ederse gecelik apartlarda konaklamaya devam edersiniz. Burada tamamen sizin tercihleriniz ön plana çıkmaktadır. Ama şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, uzun yolculukların en güzel anı yolculuk sürecidir. Yol değil yolcu yanılır diyerek bütün deneyimden keyif almayı bilirseniz, en güzel doğu turunu gerçekleştirmiş olacaksınız.

 

Arabayla Doğu Turu Yaparken Nerelerde Yemek Yenmelidir?

Arabayla Doğu turu yaparken yemek yenecek yerlerin başında şüphesiz ki kebapçılar geliyor. Doğu turu demek yöresel yemek yemek demektir. Yöresel yemeklerin başında da haliyle kebaplar geliyor. Doğu mutfağını bilirsiniz ki etsiz olmaz. İçli köfte, cağ kebabı, tuzlu kaz, kadayıf dolması, sarmalar, su börekleri, tatar börekleri, helvalar, pilavlar, dolmalar, acılı ayranları, kebaplar, ciğerler derken aklınızı başınızdan alacak bir lezzet sarhoşluğuna hazır olmanızı öneriyoruz.

Öncelikle Adana şehrine uğrarsanız kesinlikle acılı Adana lezzetini bizzat orada deneyimlemenizi öneriyoruz. Zira bir yemeğin en güzel yendiği yer o yemeğin şehri, yöresidir. Bunun da amacı hem ustalık hem de lezzetin sunum ve hazırlık aşamaları, yöntemleridir. Doğu turunun Adana ayağı bu noktada size güzel bir merhaba diyecektir. Adana lahmacunu, çiğ köfte, içli köfte, analı kızlı çorba ve benzeri pek çok ekstra lezzete Adana’da merhaba diyebilirsiniz.

Hatay ve Gaziantep şehirlerinde ise öncelikle Hatay kağıt kebabını denersiniz. Tepsi kebabı zaten oldukça meşhur iken Gaziantep’e uğrayınca bir de Beyran çorbasının tadına bakarsınız. Ne meziyetler sunulduğuna bir de orada şahit olursunuz. Sözün özü, Doğu turunda kafanızın en rahat olacağı konu yemek konusudur. Birbirinden harika o kadar lezzetli yemekler yiyeceksiniz ki, kilo alarak bile dönme ihtimaliniz var. Şimdiden lezzetler için afiyet olsun dileklerimizi iletiyoruz.

 

 

Arabayla Doğu Turunda Mutlaka Uğranması Gereken Surlar Nerelerdir?

Surlar tarihimizin önemli dinamolarından biridir. Bize miras kalan pek çok hikayenin adeta temsilcisi olan Surlar için söyleyecek çok fazla şeyimiz var. Hikayesine bizzat yerinde şahitlik etmek, Doğu turnesinin şanındandır diyebiliriz. Bu yüzden öncelikle Diyarbakır Surlarına uğramanızı öneriyoruz. Dünyanın en uzun ikinci surları olarak bilindiği için oldukça özel bir hikayeye sahiptir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan surlar, tarihi dokunun adeta görsel bir sunumudur diyebiliriz.

Bunun yanında Van Kalesi de önemli bir yere sahiptir. Tarihi boyunca pek çok medeniyete şahitlik etmiş olan Van Kalesi, bu anlamda önemli bir kültürel mirasa sahiptir. Şehrin panoramik manzarasını oldukça güçlü şekilde sunan Surlar, kendine has bir yapıda karşımıza çıkmakta misafirlerini mutlu etmeye devam etmektedir.

Mardin Surları, Harput Surları ve Batman surları da kendi içinde pek çok hikayeye ev sahipliği yaparak siz değerli misafirlerini beklemektedir. Taş evler, dar sokaklar, Arnavut kaldırımları ve daha pek çok detay bu anlamda sizi mutlu edecek ve seyahatinize harika anılar dahil edeceksiniz. Güçlü bir seyahatin güçlü noktaları olarak karşınıza çıkan bu surlar oldukça özel ruhlarla sizleri bekliyor diyebiliriz.

Arabayla Doğu Turu Ne Kadar Sürer?

Arabayla Doğu turunda ortalama 10 şehir gezeceksiniz. Şayet bu şehirlere ekstra ekleme yapmayacak ya da daha az şehir gezmeyeceksiniz, 3500 KM seviyelerinde bir yol yapacaksınız. Her şehirde en az 1 gün geçireceğinizi düşünürsek sizin turunuz ortalama 2 hafta sürebilir. Tabi sizin planınıza göre değişir. Bu turu 7 günde de bitirebilirsiniz. Uykunuzdan ya da şehirlerde geçirdiğiniz zamandan feragat ederek daha fazla zaman seyahat edebilirsiniz. Bu çok sağlıklı olmamakla beraber tur sürenizi azaltabilir. Ama sağlıklı olanı ortalama 10 gün olan ve hatta 2 hafta olandır.

Bu da turunuzun daha detaylı, daha lezzetli ve yeni hikayelerle geçeceğini varsaydığımız içindir. İyi bir tur, size ilham verecektir. Seyahat etmek insanlara güzel noktalar sunuyor. Yeni rotalar yeni yollar mutlu ediyor herkesi. Çünkü yolculuk insanda pozitif bir etki yaratıyor ve kişinin kendini daha yakından tanımasına imkan veriyor. Bu tur ile sizler de harika hikayelere merhaba diyecek, kendinize biraz daha yaklaşacaksınız diyebiliriz.

Arabayla Doğu Turu Yaparken Mutlaka Gezilmesi Gereken Tarihi Yerler Nerelerdir?

Arabayla Doğu turu yaparken gezilecek o kadar çok yer var ki. Bunların içerisinde en çok dikkat çeken noktalardan bahsedelim isterseniz;

  • Kars Ani Harabeleri: Bu bölge Kars için oldukça güçlü bir noktadır. Tarihi mirası yansıtan önemli bir antik şehir olan Ani harabeleri, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Ortaçağ döneminde önemli bir ticaret merkezi olan bu bölge, bugün görkemli kalıntılarıyla pek çok turiste yeni hikayeler sunmaya devam ediyor. Siz de bu hikayelerden faydalanmak isterseniz kesinlikle uğramanızı öneriyoruz.

  • Adıyaman Nemrut Dağı: Şarkılara konu olan, hikayelerde pek çok gönle dokunan Nemrut Dağı, Kommagene Krallığı ile karşımıza çıkıyor. O döneme ait olan heykeller ve tümülüsü ile ünlü olan bu dağ, harika bir günbatımı ve gündoğumu manzarası sunuyor. Zirveye çıkarak oldukça geniş bir manzaraya göz atabilirsiniz.

  • Van Kalesi: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Van Kalesi, bizzat Van Gölü’nün kıyısında bulunuyor. Urartu Krallığı döneminden kalma bir yapı olan bu kale, gölün kıyısında yükseliyor ve muhteşem bir manzaraya sahiplik ediyor. Ziyaretçilere muhteşem bir deneyim sunan bu kaleyi de rotanıza eklemeyi unutmayın.

  • Diyarbakır Ulu Camii ve Hevsel Bahçeleri: Türkiye’nin en eski camilerinden biri olan Ulu Camii, tarih açısından oldukça önemlidir. Mimari konusunda meraklı iseniz Doğu turunda zaten harika mimarilerle tanışacaksınız diyebiliriz. Buna ek olarak Hevsel Bahçeleri de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor ve harika bir konuma sahip olarak turistlere sesleniyor. 5. yüzyıldan beri tarım için kullanılan Hevsel Bahçeleri, oldukça enteresan bir yapı olduğu için oldukça ilgi çekiyor.

Arabayla Doğu Turunda Nerelerde Neler Yemeliyiz?

Arabayla Doğu turu yaparken yiyecek yemeklerin sayısı çok fazla. Sizin için gastronomi deneyimi ne kadar önemli ise turun lezzet oranı o seviyede artıyor. Gastronomik mirasa merhaba demek, lezzet duraklarıyla tanışmak ve gerek zihninizin, gerekse midenizin doyması adına alternatif lezzetler aramak için en doğru yerdesiniz. Gelin sizin için akla ilk gelen ve pek çok kişinin öncelikli tercihi olan yemek rotalarını sıralayalım:

  • Diyarbakır: Çiğ köfte, içli köfte, tirit, kadayıf dolması ve cevizli biber turşusu kesinlikle denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor.

  • Gaziantep: Türk mutfağının en önemli lezzet merkezlerinden biri olan bu şehirde akla ilk gelen baklava olacaktır. Ardından katmer, lahmacun, beyran çorbası, kabak boranisi ve fıstıklı kebap deneyebilirsiniz.

  • Urfa: Bu şehirde özellikle baharat ve aromatik lezzetler çıkıyor karşımıza. Urfa kebabı, ciğer kebabı, çiğ köfte, kuzu tandır ve içli köfte kesinlikle denenebilir. Önceliğinizi istediğinize verebilirsiniz. Hepsi sizi tatmin edecek kadar yüksek emek ve deneyim içeriyor.

  • Van: Özellikle yöresel peyniri bu şehrin vazgeçilmezleri arasındadır. Van otlu peyniri, Van köftesi, kaşar peynirli kuymak, otlu gözleme kesinlikle denenmesi gereken lezzetler arasında yer almaktadır.

  • Batman: Ciğer kebabı, pide, ekşili çorba ve batıl böreği bu şehrin mutlaka tadılması gereken lezzetleri arasında yer alıyor.

Harika lezzetlerin duraklarına asırlardır ev sahipliği yapan Doğu turu için o kadar fazla seçeneğiniz var ki, sizi mutlu etmemesi imkansız. Gastronomi ile aranız iyiyse ve damak tadınıza önem veriyorsanız emin olun asla pişman olmayacaksınız. Şimdiden keyifli seyahatler diliyoruz.

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023