Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Arabanızın Ömrünü Uzatacak Tavsiyeler

Eklenme Tarihi:
18 Ağustos 2022
Arabanızın Ömrünü Uzatacak Tavsiyeler

Hiç şüphesiz araba, en önemli yatırım ve konfor araçlarından biri. İleri dönük şekilde yatırımı değerli tutmak ve konforu da kaybetmemek adına araba ömrünü artıracak bazı adımlara dikkat etmek gerekir. Bu içerikte araba ömrü hakkında çeşitli sorulara yanıt verilirken, arabanızın kullanım ömrünü artırmak için yapmanız gerekenler de tüm detayları ile yer almaktadır.

Bir aracın motor ömrü kaç km?

 

Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.

Tabi ki bu durum araç marka, model, yapı ve kullanılış biçimine göre oldukça değişkenlik göstermekte. Misal olarak doğru bakılmamış ve motoru oldukça yorulmuş bir arabanın motor ömrü 100.000 kilometrede bitebilir. Bu durum tamamen sizin arabaya nasıl baktığınız ile doğru orantılıdır.

Kısaca araç önce kullanımına sonra ise kalitesine bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Araba kaç yılda bir değiştirilir?

 

Eğer ideal bir araba değiştirme sıklığından bahsedilecek ise kullanıcının araçtan ne talep ettiğine bakılmalıdır. Kimi uzmanlar tarafından belirli şartlara göre 2 ile 3 yılda bir araç değişiminin uygun olduğu ifade edilirken kimi uzmanlar tarafından da 5 yıl gibi sürelerin yeterli olacağı ifade edilir. Kısacası şarta bağlı biçimde subjektif çokça cevap bulmak mümkündür.

Günümüzde üretilen yeni arabaların tahmini kullanım süresi 15 yıl kabul edilir. Bu durum malzemelerin ömrü, motor kapasitesi ve içerisindeki teknolojilerin eskimesi gibi çeşitli parametreler ışığında belirlenmektedir. Bunun dışında yine aracın ömrü ve kullanılabilirlik durumu kullanıcıların araca nasıl davrandığı ile direkt alakalıdır.

Eğer aracı son anına kadar kullandıktan sonra değiştirme amacındaysanız benzinli araçlar için 150.000, dizel araçlar için 250.000 km seviyelerinde araç değiştirmeniz yararlı olacaktır. Düzgün bakımla bu araçları daha uzun süreler de kullanabileceğiniz belirtmek gerek.

Arabanın ömrü neye göre belirlenir?

 

Araç sürücülerini bir kenara alırsak araba ömrü konusunda ana rol oynayan etmenlerin başında aracın motor tipi gelmekte. Tüm araç tipleri arasında yapı bakımından farklı süreler sunulmakta. Bazı firmalar benzinli ve hibrit araçlar için 100.000 kilometreye kadar garanti vermekteler. Dizel araçlarda ise garanti süresi 150.000 kilometreye çıkmakta.

Garanti dışında kullanılabilirlik açısından sürelerine baktığınızda da aşağı yukarı aynı sonuçları sizleri karşılayacaktır. Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir.

Aracın ömrünü belirleyen bir diğer unsur ise hiç şüphesiz nasıl kullanıldığıdır. Verilen garanti süreleri araçların 1/3 ömrü kadar olmasına rağmen kötü araç bakımı sonucunda garanti süresi sonuna gelmeden bile aracın ömrünü tüketmek mümkün.

Son olarak etken denilebilecek bir diğer kıstas ise kullanım koşullarıdır. Aracın hangi coğrafyada, ne kadar, ne amaçla kullanıldığı da araç ömrünü oldukça etkiler. Bundandır ki taksi sonrası olan birçok araba kolay kolay cazip gelmez ve çok yorulduğu düşünülür.

Arabanın ömrünü uzatmak için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

 

Bu bölümde arabanızın ömrünü artırmak için yapmanız gereken birbirinden önemli adımı bulabilirsiniz.

1- Her Şeyden Önce Temizlik Gelir

 

Bir aracın yıpranmaması ve göze hoş gelebilmesi için daima temiz tutulması gerekir. Araç iç dış temizlik ve bakımının düzenli olarak yapılması oluşacak deformasyonları önleyerek paslanma, kireçlenme, boyada sökülme gibi sorunların önüne geçecektir. İç bakım da kullanım kaynaklı oluşacak yıpranmayı en aza indirgeyerek araç içi ferahlığı koruyacaktır. Dış bakım için boya koruma ve pasta-cila işlemlerinden yardım alarak daha ileri düzey bakım da yapma alternatifiniz bulunmakta.

2- Periyodik Bakım Araç Kurtarır

 

Bir aracın olması gerekenden daha fazla trafikte yer alabilmesi için dış kozmetiğinin yanı sıra iç aksamının da düzenli bakımdan geçmiş olması gerekir. Araba üreticileri tarafından belirlenmiş sınırlar yaklaştığında hiç beklemeden periyodik araç bakım yaptırma sonucu araçta oluşabilecek birçok arızanın anında önüne geçilebilmektedir. Benzinli araçlar için daha hayati olan bakımlarda buji ve triger kayışı gibi önemli parçalar elden geçerken bu teknik bakımlar sayesinde aracın ömrü artmaktadır.

3- Araç Kullanım Kılavuzuna Riayet Edin

 

Her araç kendi içerisinde farklı kurallara göre bakıma tabi tutulmaktadır. Araçlar belirli konularda ortak işlemlere tabi olsalar da marka, model ve araç tipi özelinde birçok değişken bulunur. Bu sebeple bir aracın ömrünü artırmak isteniyor ise araç kullanım kılavuzuna riayet etmek mecburidir. Parça bazlı bakım ve diğer kullanım ipuçları araç kullanım kılavuzlarında yer almaktadır.

4- Doğru Sürerek Daha Fazla Kullanın

 

Agresif biçimde araba kullanma pek çok kişi için keyifli olsa da uzun süre kullanılması ve tamir az ihtiyaç duyması gereken bir sistem için pek de akıllıca değildir. Bir aracın ömrü uzatılmak isteniyor ise agresif sürüşlerden kaçınılmalıdır. Ani yapılacak hızlanmalar sonucunda motor olması gerekenden daha fazla yorulduğu için daha fazla yakıt tüketmeye başlar. Bunun yanı sıra sakin şekilde yavaşlamak yerine ani frenler yapmak fren mekanizmasına zarar verirken lastikleri de kısa sürede aşındırmaktadır. Kısacası doğru, sakin bir sürüş önemli oranda kullanım ömrünü artırmaktadır.

5- Lastikleri Kontrol Etmeyi Unutmayın

 

Lastikler mevsimden mevsime değiştiği için çok fazla yıpranmadığı ve araç ömrüne de dolayısı ile pek etki etmediği düşünülür. Oysaki lastik sağlığı yol tutuşuna, yakıt tüketimine ve fren performansına direkt olarak etki etmektedir. Yanlış teker seçimi sonucunda daha sert fren yapmak zorunda kalabilir, daha fazla yakıt harcamak zorunda kalabilirsiniz. Bu sebeple lastiklere her anlamda doğru şekilde bakarak gerek sürüş dinamiklerini gerek ise araç dengesini göz etmeniz gerekecektir.

6- Motor Yağını Düzenli Olarak Değiştirin

 

Motorun dengeli biçimde çalışması, yağ yakmaması, içindeki pislikleri temizleyerek yakıt tüketimini makul seviyede tutması için motor yağı değişiminin gerektiği anlarda yapılması gerekir. Yağlama doğru zamanda yapılmaz ise motor üzerinde geri dönüşü oldukça zor arızaların ortaya çıkma ihtimali doğabilmektedir. Motor yağı değişimi yaparken ilgili araç için yetkili servisten önerilen motor yağının dışına çıkmamak da daha doğru olacaktır.

7- Araç Filtrelerini Kontrol Edin

 

Çoğu kişi filtre bakımı için periyodik bakımları beklese de en faydalı olan düzenli olarak kontrol edilmeleridir. Kirlenme sebepli oluşabilecek sorunları engelleyen çeşitli filtreler motorun sağlığından tutun yakıt tasarrufuna kadar birçok noktada aktör konumunda yer alır. Sürüş sıklığınıza bağlı olarak ne sıklıklar ve nasıl kontrol edebileceğinizi aracın el kitapçığından öğrenebilirsiniz.

8- Sürekli Çalıştır-Kapat Yapmayın

 

Bilindiği üzere içten yanmalı motorlar yapı itibari ile uzun süreli kullanımlarda daha iyi performans sergilerken ve daha az yakıt tüketimi yapar. Sürekli olarak kısa mesafelerde kullanılan ve bir soğuyup bir ısınana motorlar diğerlerine oranla daha kısa sürede yıpranır. Bunu engellemek adına aracı sürekli olarak çalıştırmak yerine seyahatlerinizi planlayarak aracınızın motorunu yormaktan kaçınabilirsiniz.

9- Sıvıları Kontrol ve Değiştirme Oldukça Önemli

 

Aracın mekanizmasında kullanılan şanzıman, fren, direksiyon ve soğutma sıvıları da araç ömrüne etkisi olan etmenlerdir. Bu akışkanların düzenli kontrol edilerek değiştirilmemesi halinde kazaya sebep olacak biçimde riskler oluşabilir. Bu sebeple gereken aralıklar ile sıvıların kontrol edilerek ihtiyaç halinde değişimlerin yapılması gerekir.

Yazar : Çetaş Dijital

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023