Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Akü Amperi Nedir? Ne İşe Yarar?

Eklenme Tarihi:
01 Şubat 2024
Akü Amperi Nedir? Ne İşe Yarar?

Birinci üzere araçla bütçesinde bulunan aküler belli bir güç kapasitesine sahip içerisinde elektrik gücü barındıran yapılardır. Bilindiği üzere sadece aküde değil birçok elektrikli batarya tipinde amper ile beraber kapasite ifade edilmektedir. Onun en yakın örneği hiç şüphesiz hayatımızın merkezi haline gelmiş olan akıllı telefonlardaki bataryaların mAh yani miliamper/saat olarak kapasitelerini ifade etmelerini verebiliriz. Aküler için de durum benzer biçimdedir. 

Akü amperi nedir? 

Akülerin üzerinde yer alan birçok yazıdan biri olan amper / Ah  terimin ifade ettiği kısım akünün amper cinsinden kapasitesini ifade etmektedir. Kısacası bir akünün üzerinde 120 amper yazıyor ise bu ilgili akünüz saatte 120 amper akım çekebileceği manasına gelmektedir. Akü güçleri araç tipinden araç tipine fark edebilmektedir. Buna bir örnek vermek gerekirse  sıfır bir araba 60 amper kapasiteli bir aküye sahipken 2. 5 6 silindir bir araba 72 amper akü bünyesinde bulundurabilir. Bu aracın teknolojisi, motor gücü, araç içerisine eklenen sistemlerini çektiği elektrik miktarına göre değişmekte olan bir kapasitededir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey ilgili araca uygun olan akü takıp daha düşük akülerden veya daha yüksek akülerden uzak durulması gerektiğidir. Aracın fabrika çıkışında hangi akım kullanıldıysa benzer kapasitedeki ve akü ile değişmesi daha doğru olacaktır. 

Akü amperi ne işe yarar? 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi akü amperi bir büyüklük ifade eder. Bu büyüklük yalnızca araçlarda kullanılan bir büyüklük değil evrensel olarak kullanılan bir büyüklüktür. Akü ve pil gibi yapılarda bu müdürü genellikle kullanılmaktadır. Aracınızın aküsü üzerinde bulunan belirtilerin birçoğunu bakkaldan alabileceğiniz dillerin üzerinde de görebilirsiniz. Bunlar aynı güçlerde olmasalar da aynı tiplerde enerji birimleriyle ölçülebilen enerji kaynaklarıdır. Bu sebeple kapasiteleri ve sağlayacakları gerilim miktarları değerler aynı ölçü birimleriyle ifade edilir. 

Akü amperi nasıl ölçülür? 

Aracın aküsünün üzerinde yazan değerin yanlış olduğuna veya da aküde sorun olduğuna dair bir kuşku var ise hemen bir elektrikçiye veya oto elektrikçiye giderek aracınızda yer alan akünün kapasitesini öğrenebilir. Bu gibi durumlar kimi zaman o köyde yanlış etiket takılması veya hiç donanımında bazı arızaların meydana geldiği durumlarda gözlemlenebilir. Bunun dışında üzerinde yazan göstergelerden veya aşağıdaki kabartma şeklindeki bilgilendirme metinleri içerisinden akü amperi ölçümü sonucu ortaya çıkan değerler yer alacaktır. Tabii ki siz emin olmak için oto elektrikçi ve elektrikçiye giderek akü amperinizi ölçebilirsiniz. 

Akü amper farkı nedir? 

Aslında başlı başına akü amper farklı bir şey değildir. Bir büyüklük birimi olan amper aküyle sık sık anılmaktadır. Fakat dünya üzerindeki bütün elektrik kaynakları evrensel standartlarda belirlenmiş ölçüm birimleri ile ifade edilirler. Akü amper ile ifade edilirken bir batarya da sunduğu Volt değeriyle ifade edilebilmektedir. Tabii ki bu bataryanın üzerinde amper cinsinden bataryanın kapasitesi yer almaktadır. Tıpkı akü üzerinde de sadece amper cinsinden değil diğer cinslerden de dünlerin yer aldığı söylenebilir. 

Akü amperi artarsa ne olur? 

Araç içerisinde belirlenen fabrikasyon standartlarına uygun bir alkol kullanıldığı sürece akü amperinin artması veya azalması çok fazla bir anlam ifade etmeyecektir. Araç gönderilen mimari eşliğinde maksimum ve minimum olarak ne kadar elektrik harcayacağını genellikle ortaya koyar. Bunu göz önüne alan otomobil üreticileri de araçları bunların akabinde gerekli olacak aküleri yerleştirirler. 

Akü amperi azalırsa ne olur? 

Akü bir kapasiteyle alakalı olduğu için amperin azalması durumunda sunulacak güç miktarda düşülecektir. Bu da yavaş yavaş bazı eylemlerin aksak şekilde çalışmasına sebep olabilir bu gibi bir durumda kalınır ise yapılması gereken akünün şarj edilmesidir. Başka bir araç yardımıyla veya akü şarj kitiyle beraber akünün dolumunu sağlamak mümkündür. 

Akü amperi neye göre seçilir? 

Aslında araçların fabrikasyon olarak ne kadar amper kapasitesi olan bir aküye ihtiyaç duyduklarını kılavuzlarında bulmak mümkündür. İlgili sistemler belli başlı şekilde güç tükettiği için bunlar hesaplanarak bir araçtan en fazla ne kadar veya en az ne kadar elektrik ihtiyacı doğacağı hesaplarınız ve bunun akabinde buna uygun bir akü araca yerleştirilir. Bunun dışında her araç için akü amperi seçimi aynı olamaz araca göre değişmelidir. Aynı kullanılması durumunda araçta aksaklıklar ve hatta büyük arızalar meydana gelebilir. 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023