Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

ABS Fren Sistemi

Eklenme Tarihi:
01 Ocak 2024
ABS Fren Sistemi

Abs Fren Sistemi Nedir? 

Birçok içeriğimizde olduğu gibi ilk önce kısaltmanın ne manaya geldiğini açıklamakla başlamak gerekiyor. ABS tam açılımı ile Anti-lock breaking System kelimesinin kısaltmasıdır. Motorlu araçlarda yolcunun sürüş esnasında güvenli şekilde sürüşü devam ettirebilmesi adına kullanılan en popüler fren sistemi olarak bilinir. 

Ani frenleme durumlarında yol koşullarına ya da hava koşullarına bağlı olarak tekerleklerde kilitlenme gibi durumlar gözlenebilir. Bu gibi durumların önüne geçmek için geliştirilen sistemlerden biri de ABS fren sistemidir. Tekerleklerde yer alan iyimi ölçerler sayesinde tekrarlayan hızını ölçen sistem aracın hızının tekerleğini içinden farklı olduğu durumlarda ABS yi devreye sokar. Bu sayede olası kaymaların önüne geçilir. 

Abs Fren Sistemi Ne İşe Yarar? 

Yukarıda kısaca bahsettiğimiz gibi hidrolik frenli araçlarda kilitlenme ile beraber yol durumuna bağlı olarak aracın istemsiz şekilde kayması gözlemlenebilmektedir. Bu gibi bir durumda araç ağırlığı da gözetilerek kayma oranının artmasının önüne geçen, kaymayı engelleyen sistemin adı ABS dir. Sistem sayesinde kayma esnasında tekerleklerin kilitlenmesi sonucu işlevsiz duruma geçen direksiyon, hakim edilebilir ve işlevli hale gelir. ABS sistemi olmayan araçlarda sıklıkla gözlenebilen bir durum da araç hakimiyetini yani direksiyon hakimiyetini kaybetmektir. Kısacası ABS bu durumun önüne geçerek sürüş güvenliğini sağlar. 

Abs Fren Sistemi Nasıl Çalışır? 

Fren sisteminin çalışması için araç tekerleğindeki hız ile aracın mevcut hızı arasındaki dengesizliğin sensörler tarafından fark edilmesi gerekir. Bu gibi bir durum fark edildiği anda ABS devreye girer ve kontrolü oldukça güç olan direksiyonu kullanıcının kontrolüne vererek aracın kaymasını azaltır, sürücü hakimiyetiyle beraber kaymanın ortadan kalkmasını sağlar. Bu işi yapabilmesi için öncelik olarak aracın teker hızı ve aracın mevcut hızı arasındaki dengesizliği sensörler yardımıyla fark etmesi gerekir. 

Fren sistemlerinde en önemli sistem olarak bilinen ABS farklı durumlarda da devreye girebilir. Zor arazi koşullarında da ABS sisteminin devreye girdiği gözlenmiştir. Tabii bu noktada şunu söylemek gerekir ki her ne kadar bu sistem yardımcı olsa da bilinçsiz bir şoförün kullanımı durumunda faydalı da olmayabilir. Bu sebeple kullanacağınız araca ait sistemlere hakim olmalı, aracınızı oldukça bilinçli bir şekilde kullanmaya devam etmelisiniz. Özellikle aşağıda daha detaylı açıklayacağımız haddinden fazla hız yapma durumlarında ABS fren sistemi dahi tarafınıza yardım edemeyebilir. 

Abs Fren Sistemi Nasıl Devreye Girer? 

ABS sistemi genel olarak buzlu zeminlerde, yağmurlu havalarda ve yüksek hızlar sonrası ani frenlerde devreye girer. Buzlu zeminler başlı başına direkt olarak her fren ve ani yönetimlerde kayma eğilimini araca yansıtır. ABS de bunun bilincinde olarak direksiyon hakimiyetini kullanıcıya vererek buzlu zeminde daha kontrollü ilerlenebilmesini sağlar. 

Yağmurlu havaları da ise kimi zaman yoldaki bozukluklar sebebiyle bir teker ıslak ve su birikintisi olan bölgeye temas ederken diğer teker nispeten daha kuru bir asfaltla temas ettiğinde ortaya çıkan ve “spin” olarak isimlendirilen kaymanın ortadan kalkması adına yine ABS devreye girer ve kaymayı minimize eder. 

Bunun dışında da aşırı yüksek hızlarda seyir halindeyken ani frenleme yapılması durumunda aracın kaymaya hatta bu kayma sebeple takla atmasına önlem olarak ABS devreye girerek en az kaymanın ortaya çıkmasını sağlamaya çalışır. Fakat belirtmek gerekir ki ABS gibi güçlü bir sistem dahi böyle bir durumda kimi zaman faydalı olamayabilmektedir. Bu sebeple zemin ve hava koşullarını dikkate alarak yasal sınırlar içerisinde seyir halinde olmak en güvenli davranış olacaktır. 

Abs Fren Saniyede Kaç Kere Vurur? 

Her araç sisteminde olduğu gibi ABS fren sisteminde de yıllar içerisinde birçok gelişim katedilmiştir. Geçmişten bu yana üretilen sistemlerde ABS fren saniyede 15 ile 20 kez arasında frenleme yapmaktadır. Bu frenleme adedi hava koşulları, yol koşulları, aracın modeli, aracın tipi biz çok farklı değişkene göre farklı sayılara da ulaşabilmektedir. Bu sebeple net bir şekilde araç modelini ve durumunu bilmeden şu kadar saniyede vurur demek yanlış olacaktır. Frene vurmak dışında frenleri pompalamak terimi de ayrıca kullanılmaktadır. Eğer abs için fren pompalamak deyimini duyuyorsanız frenin saniyede kaç kere vurduğunun ifade edildiğini anlayabilirsiniz. 

Abs Fren Mesafesini Kısaltır Mı? 

ABS başlı başına fren mesafesinin kısaltılması adına çalışan bir sistem değildir. Yani burada amaç sürüş güvenliğini ve direksiyon hakimiyetini sağlamaktır. Aracın kontrolünü sağlanabildiği ve sağlıklı bir şekilde frenleme yapabilecek hale gelmesi birincil olacaktır. Tabii bu bağlamda yer yer normal fren sistemlerine göre daha kısa mesafe sunduğu da gözlemlenebilmektedir.  

ABS finans sistemlerinin başlı başına sağladığı özellik saniyenin 18 de biri kadar fren süresini kısaltmasıdır. Yani yukarıdaki başlığa atıf yapacak olursak bir saniyede bir defa fren yapılabildiği düşünüldüğünde ABS devreye girerek aynı süre içerisinde 18 defa frenleme yapabilmektedir. Bu da aracın kontrollü şekilde yavaşlamasını sağlayabilir. Fakat tekrar söylediğimiz gibi ana amaç frenleme mesafesini kısaltmak değil araç kontrolünün sağlanmasıdır. 

Abs Fren Sistemi Hangi Araçlarda Var? 

Klasik ve geçmişte üretilen araçları göz ardı edersek ABS fren sisteminin hemen hemen tüm araçlarda olduğunu söylemek yanlış olmaz. Özellikle yeni üretilen modellerin istisnasız hepsinde ABS frenleme sistemi bulunuyor. Bu özellik ek bir paketle geçmişte sunulsa da artık günümüzde en boş paket arabalarda dahi bulunmaktadır. Bunun temel sebebi ise sürüş güvenliği için çok kritik bir sistem olmasıdır. Geçmişte yardımcı gözüyle bakılan bu sistem yıllar içerisindeki trafik deneyimiyle beraber sürüş güvenliği için ana bir unsur haline gelmiştir. Bu sebeple hangi aracı seçerseniz seçin (klasik ve eski modeller hariç) ABS fren sistemine sahip bir araca sahip olacaksınız. 

Abs planlarına sistem oldukça önemli olmasının yanı sıra belli başlı arızalara da gebe bir sistemdir. Sistem kolay şekilde arızalanmasa da bir sorun oluşması durumunda hızlı şekilde arızasının giderilmesi gereken parçalardan oluşur. Sürüş güvenliğinizi tehlikeye atmamak adına aracınızın abs göstergesinin arıza sebebiyle yanması durumunda öncelik olarak teknik servise gidip bakım ve gerekirse tamir işlemlerini yaptırmanız oldukça kritik olacaktır. 

 

 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023