Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

4*4 Araç Nedir, Özellikleri Nelerdir

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
4*4 Araç Nedir, Özellikleri Nelerdir

4×4 Araç Nedir?

Günümüzde sıklıkla kullanılan SUV araçlarla beraber hemen hemen herkes 4x4 araç kelimesine aşina hale geldi. Bu kelime aslında bir araç tipinden ziyade bir aracın çekiş gücünü belirtse de akıllarda genel olarak yerden yüksekliği diğer araçlardan fazla olan bagajı daha yüksek araçlar gelmekte. Tabii ki durum bununla sınırlı değil ve geri kalan tüm detayları içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

4×4 Araç Ne Demektir?

4x4 ya da diğer bir deyişle 4 çeker bir aracın 4 farklı tekerinden de hareket edebildiği, standart yola mukavemete göre daha fazla mukavemet oluşturulabilindiği araç tipidir. Yalnızca SUV, pickup veya kamyonet tipindeki araçlar 4x4 değildir. Piyasada birçok 4 x 4 Sedan araç da yer almaktadır.

Bu tip adlandırma yani 4 x 4 başlı başına bir şeyi temsil etmektedir. Teker sayısı ve sürülen teker sayısı manasına gelir. Bu düzlemde 4×4 terimi de dört tekeri olan ve 4 tekeri sürülebilen araç tanımlamasının yapılmasına yardımcı olunur. Diğer bir açıdan da 4 tekerlekten çekişli bir araç anlamına gelir. Eğer araç önden veya arkadan çekişli bir araç ise ifadelendirme de 4×2'dir.

Tabir araç, kamyon veya SUV için geçerli olsa da genellikle daha geleneksel 4WD araçları ve özellikle de arazi yeteneklileri ağır basan araçları temsil eder. Birinin "Şu dağ yoluna çıkmak için 4×4 araç olmaz ise olmaz" dediğini duyarsanız, muhtemelen dört tekerlekten çekişli bir güçlü bir offroad arabasından bahsediyordur.

Misal olarak 4 tekerlekten çekilebilen fakat şehir içi için tasarlanmış kozmetik olarak zorlu şartlara hiç uyum sağlayamayacak bir sürü araçta bulunmaktadır. Bu araçlara 4 x 4 yerine, kasa tipi ile adlandırma daha doğrudur. 4x4 bir araç hem zorlu şartlara karşı yeterince gücü barındırmalı hem de dış etkenlerden minimum şekilde etkilenecek sert bir kabuğa sahip olmalıdır. Bu sebepledir ki offroad için sürülen araçlar diğer benzer araçlara göre çok daha ağırdır.

 

4×4 Araç Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Araç alımlarında dikkat etmek gereken birçok unsur bulunur. Bunu bir araç tipi özelinde kısıtlamak gerekir ise kategori ve kullanıma dair belli noktalara bakmak gereklidir. Bunun yanı sıra şunu eklemek gerek ki 4 x 4 denildiğinde sadece bir araç kasa tipinden bahsedilmemektedir.

Dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • ilk olarak almak istediğiniz 4 x 4 aracın hangi tipte olması gerektiğine karar vermelisiniz. 4 x 4 araçlar araziye yatkın SUV, şehir içi SUV, coupe veya kamyonet tipinde olabilir. İhtiyacınıza uygun olan hangisi ise veya hangisi daha çok gözünüze hitap ediyorsa onu seçmelisiniz.
  • 4 x 4 araçlarla zorlu yol koşullarında dönüş yapılacaksa öncelik yapılması gereken bir kategoride güvenliktir. Alınacak olan aracın sunduğu güvenlik özelliklerinin standart bir sedan araçtan daha fazla olması gerekir. Bunun temel sebebi ise aracın daha fazla dış etken dinleme mücadele etmesi denilebilir.
  • Sadece 4 x 4 araçlar için değil tüm araçlar için dikkat edilmesi gereken bir unsur hiç şüphesiz yakıt tüketimidir. Aracın performans verip, estetik algısına hitap edip çok fazla da yakıt tüketmesini çoğumuz istemeyiz. Bu sebeple belli araçlar arasında seçim yaparken yakıt tüketimini göz önüne almak dikkat edilmesi gereken bir seçim unsurudur. Özellikle 4 x 4 araçlarda daha büyük hacimli ve güçte motorlar kullanıldığı için yakıt tüketimleri yüksektir ve bunu göz önüne alınarak değerlendirmek gerekir.
  • Sürüş konforu da her araçta olduğu gibi 4 x 4 araçlarda da dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir. Araçlar genel olarak farklı sürüş tipi ve hissiyatını beraberinde getirirler. Her aracın kullanıcıya yaşattığı deneyim birebir aynı olmaz. Bu sebeple bu noktada araçları deneyimleyerek satın alabilme imkanı varsa kesinlikle bu fırsatın değerlendirilmesi gerekir.
  • Eğer 4 x 4 bir araç alınacaksa ve bu araç ile offroad sporları yapılacaksa aracın bakım ve onarım için elverişli bir araç olması gerekir. Bu noktada denilmek istenen aracın ülkemizde yaygın olarak tahmin edilebilen ve ustasının olduğu bir araç olması gerektiğidir. Her ne kadar güçlü sağlam ve estetik olursa olsun eğer bir aracın ülkemizde bakım ve onarımını tam teşekküllü olarak yapabilecek bir servis yok ise aracın ömrü kısalabilir ve stabil şekilde kullanmak bir süre sonra imkansız hale gelebilir.
  • Son olarak bir önceki maddeyle bağlantılı olarak aracın marka ve modeli de oldukça önemlidir. Araçların garanti koşulları ve servis ağı marka ve modele göre değişir. Örneğin ülkemizde Ford için yetkili birçok servis bulabilirken Dodge marka bir araç için servis bir kenara usta bulmak dahi oldukça güçtür. Bu sebeple 4 x 4 araç alırken buna da dikkat etmek öncelik olmalıdır.

Tüm bu özelliklere farklı şeyler de eklenebilir ise de temel olarak bu yukarıdaki maddeler araçları alırken dikkat etmeniz gerekenlerdir diyebiliriz. Araçların modifiye edilebilir veya eklenebilir olması özellikle offroad araçlarda oldukça önemli olsa da bu çok küçük bir zümreye hitap etmekte ve bu sebeple bu yukarıdaki listede bu tarz unsurlar yer almamaktadır.

 

4×4 Araçların Avantajları Nelerdir?

Her ne olursa olsun güçlü bir araba kullanmak sürücüyü de güçlü hissettirmektedir. Ayağınızın altında canavar olarak tabir edilecek bir aracın olması öz güvenli bir sürüş herkese vaat eder. Tabii ki bunun yanı sıra aşırı güçlü olan araçlarda tedirgin bir sürüş biçimi de kimi sürücüler tarafından benimsenebilir. Hepsini kenara bırakırsak başlıca 4 x 4 araçların avantajları şunlardır:

  • Diğer araç tiplerine göre daha güçlü biçimde yola tutunurlar.
  • Zorlu yol koşullarında daha kısa sürede daha uzun mesafe kat ederler.
  • Buzlu yollarda ön veya arkadan çekişli araçlara göre daha az kayarlar.
  • Motorları genel olarak diğer araçlardan daha güçlüdür.
  • Tırmanma gücü en yüksek araçlardır.
  • Bu tip araçlarda sıvı temasına yönelik daha fazla önlem alınır.
  • Diğer araçlara göre düşük viteslerde daha çabuk hızlanırlar.
  • Sert rüzgarlarda denge kaybı diğer araçlara göre çok azdır.

4 X 4 Araçların Dezavantajları

Her araçta olduğu gibi 4 x 4 araçlarda da belli başlı dezavantajlar bulunmaktadır. Bunlar:

  • Sağlıklı ve stabil yollarda diğer araç tiplerine göre daha fazla yakıt tüketirler.
  • Genel olarak 4 x 4 araçlar diğer araçlara göre daha ağır olduğu için maksimum hızları düşüktür.
  • Diğer araçlara göre en yüksek hızlarından ani frenlemelerde daha uzun süreli durmalar ağırlıkları sebebiyle gerçekleşebilir.
  • Özel araçlar olduğu için tamir ve bakım masrafları diğer araçlardan daha fazla olabilmektedir.
  • Özellikle offroad araçlar için sadece araçlar yeterli olmamakla birlikte yeni ekipmanlara ekstra maddi bütçe ayırma zorunluluğu doğabilir.

Her araç tipinin olduğu gibi 4 x 4 araçlar için de dezavantajlar yer almakta ve dezavantajlar yukarıda yer alan maddelerdir diyebiliriz. Fakat yakından bakmak gerekirse eğer zorlu bir koşulda kullanılmayacaksa 4 x 4 bir araç almak başlı başına gereksiz olabilir.

4×4 Aracı Diğer Araçlardan Ayıran En Belirgin Özellikler Nelerdir?

4 x 4 aracı diğer araçlardan ayıran en belirgin özellikler kullanım koşulları diyebiliriz. Bu araçların şehir içi kullanımda mobil olmamaları sebebiyle birçok dezavantajı bulunmakla beraber zorlu yol koşullarında sundukları avantajı da diğer araçlarda bulunmamaktadır.

Karlı, çamurlu, sıvı miktarının yüksek olduğu yollarda bu tip araçlarla beraber ilerleyebilmek daha olası olduğu gibi yolda kalma imkanı da oldukça düşüktür. Belirgin özelliklerden bir tanesi ise araçların viraj performansı diyebiliriz. Diğer araştır türlerine göre 4 x 4 araçlar virajlarda daha keskin ve güvenli bir manevra ortaya koyar.

 

Bir Aracın 4×4 Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Tip olarak 4 x 4 araç için belli imajlar bulunsa da bir aracın 4 x 4 olduğunu anlamak için aracın özelliklerine hakim olmak gerekir. Hiç değilse bile araç konsolundaki sürüş modu kısmı veya vites tarafına göz gezdirmek faydalı olacaktır.

Bazı araç modellerinde araç kamyonet veya SUV olmasa da 4 çeker performansı bünyesinde gelmektedir. Bunu örnek verilecek araçlardan biri ise hiç şüphesiz Volkswagen’in Passat modelidir. Araç her ne kadar dışardan sedan ve şehir içi olarak görünse de 4 x 4 bir araçtır. 2.000 model 2.8 motor bir Passat araç neredeyse bir arazi aracı kadar güç üretmekte ve kaputunun altında 193 beygir motor taşımaktadır. Kısacası dışarıdan bakarak bir aracın 4 x 4 olduğunu kesin kanı getirmek oldukça zordur. Bunun yanı sıra yüksek tabanlı SUV olarak görünen araçlarda önden veya arkadan çekiş olduğu da kimi modellerde gözlemlenmektedir.

4×4 Araçlar Ruhsatta Ne Diye Geçer?

4 x 4 araçlarda çekiş gücü baz alınarak ruhsata bir işlem yapılmaz. Örneğin araç sedan sınıfı yukarıdaki gibi bir araç ise ruhsatta da Sedan yani M1 sınıfı AA gövde tipi olarak yer alacaktır. Bu noktada aracın koltuk sayısı, iç hacmi, motor gücü ve dış yapısı gibi unsurlar göz önüne alınarak ruhsata işleme yapılmaktadır. Yani aracın arkadan ve önden çekişli olması ya da 4 x 4 olması direkt olarak ruhsatta yer almaz. Öyle ki bazı 4 x 4 araçlar her ne kadar SUV araçlar olsa da ruhsatı kimi zaman ticari olarak geçilebilmektedir. Bunun yanı sıra Volkswagen’in Transporter gibi büyük bir aracı dahi yeri geldiğinde binek olarak işlenebilmekte.

4×4 Araç Fiyatları Diğer Araçlara Göre Nasıldır?

4 x 4 araçlar diğer araçlara göre kaputunun altında daha güçlü motorlar bulunduran ve donanım paketleri olarak diğer araçlardan daha zengin olan araçlardır bu sebeple 4 x 4 araçlar diğer araçlara göre ortalama fiyatta daha yüksektir. Orta ve yüksek seviye sedan 4 x 2 bir aracın fiyatıyla, giriş seviye 4 x 41 araç aşağı yukarı benzer fiyatlarda olmaktadır.

Bu noktada her araçta olduğu gibi marka, model ve yılı da ana unsurdur. Araçların başlı başına fiyatlandırılması için 4 x 4 olması tek başına bir parametre değildir. Araçların daha yüksek bedellerde olmasının başlıca bir sebebi de kullanılan malzemelerin diğer araçlardaki kullanılan malzemelerdir daha ağır ve daha sağlam olmasıdır. Bu da aracın tipi ve üretim amacı ile doğru orantılıdır. Şunu da eklemek gerek ki düzenli üretim yapan bir araç markasının 4 x 4 araç sayısı genel olarak 4 x 2 araç sayısından daha azdır. Seri üretiminin daha fazla olması da fiyatının daha yüksek olmasında ayrıca bir etken de denilebilir.

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023