Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

2024 Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Eklenme Tarihi:
01 Ocak 2024
2024 Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Her yıl değişen ceza miktarlarıyla beraber vatandaşlar ne kadar ceza ile karşı karşıya kalabileceklerini merak etmektedir. Bu içeriğimizde 2024 ehliyetsiz araç kullanma cezası hakkında detaylı bilgilere yer vereceğiz. İçeriğimizde ehliyetsiz araç kullanılırsa ne olur, yakalanan aracın ruhsat sahibine ceza verilir mi, sürücü yanındaki kişilere yaptırım uygulanır mı gibi birçok çeşitli soruya detaylarıyla beraber yanıt verilmektedir. 

Ehliyetsiz Araç Kullanılırsa Ne Olur? 

Kişi ehliyetsiz şekilde araç kullanımı halinde trafik ekiplerine yakalanır ise hiç şüphesiz bir dizi cezai işlemle karşı karşıya kalacaktır. Ehliyetsiz şekilde araç kullanımı sadece aracı kullanan kişiye değil ayrıca araç sahibine de risk yaratan bir durumdur. Eylem kendi içerisinde sadece bir tip ceza ile kalmayıp duruma göre daha ağır şekillerde etkilere neler olabilir. Fakat kısaca bahsetmek gerekirse ehliyetsiz araç kullanılır ise kişiye basit bir şekilde yüklü bir para cezası uygulanacaktır. 

Ehliyetsiz Yakalanınca Ruhsat Sahibine Ceza Verilir Mi? 

Ehliyetsiz araç kullanımı esnasında yakalanması durumunda kullanan kişiyle beraber araç sahibi de ceza alabilmektedir. Bu noktada önemli olan unsur araç sahibinin ilgili kişinin ehliyetsiz araba kullandığına dair bilgisinin ve izninin olup olmadığıdır. Ehliyetsiz bir kişi bilerek araç veren kişi de cezalandırılmaktadır. Ehliyetsiz araç kullanacak kişiye aracını veren ruhsat sahibi kişi maddi ceza olarak aracı kullanan kişiyle aynı bedelleri öder. Bu sebeple ehliyeti olmayan, ehliyeti geri alınan veya ehliyeti İptal edilen bir kişiye ruhsatına sahip olunan aracın verilmemesi gerekir. 

3 Kere Ehliyetsiz Yakalanınca Ne Olur? 

Ehliyetsiz araç kullanma cezası bir defa ile sınırlandırılmayıp tekrarlanır ise para cezası sürekli olarak katlanacaktır. Sürekli olarak aynı ihlalin yapılması durumundayız hapis cezasına kadar gidebilecek bir sürecin içine düşülebilir. O sebeple tekrar tekrar ehliyetsiz şekilde araç kullanma kişinin sadece trafikte men edilmesine değil ayrıca sosyal yaşamdan men edilme olan hapis cezasına da sebep olabilir.  

Ehliyetsiz Araç Kullanma Ceza Kime Kesilir? 

Ehliyetsiz araç kullanma cezası yukarıda da açıkladığımız gibi hem aracı süren kişi hem de bilgisi dahilinde aracını veren ruhsat sahibine kesilir. Bu durumda ikinci kişinin tespiti ile beraber bir ihlal ile 2 kişi birden cezai işleme tabi olmaktadır. Bu sebeple ehliyetiniz yoksa araba kullanmaktan, araç sahibiyseniz de ehliyeti geçersiz veya hiç olmayan birine araç vermekten kaçınmanız gerekir. 

Ehliyetsiz Sürücünün Yanındaki Ceza Yer Mi? 

Araç seyir halindeyken ehliyetsiz sürücünün yanında bulunan kişinin herhangi bir cezai işleme tabi olup olmayacağı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Eldeki yönetmelikler gereği konuşmak gerekirse yolcu olarak bulunan kişilerin herhangi bir cezai işleme tabi olacağını söylemek yanlış olacaktır. Fakat ilgili kişi aracın ruhsat sahibi ise aracın içinde olsa da olmasa da cezai işleme tabi olacaktır. 

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Nasıl İptal Edilir? 

Çok olursa olması da ehliyetsiz kullanım için ortaya çıkan ceza teoride itiraz edilebilirdir. Her trafik cezasında olduğu gibi trafik cezasının kesildiği günü takip eden 15 gün içerisinde cezai yaptırıma maruz kalan kişinin sulh ceza hakimliğine itiraz dilekçesi vermesi gerekir. Pek olası olmasa da verilen dilekçe ile İptal gerçekleşecek ise sadece bu yol ile gerçekleşebilir. Eğer 15 gün içerisinde bir dilekçeyle başvuru olmazsa sadece ehliyetsiz araç kullanma cezası değil herhangi bir trafik cezasının iptali söz konusu olamaz. İlgili itirazın 15 gün içerisinde yapılması gerekir. Bu noktada doğru dilekçeyi yazmak ve yetkili mercilere başvuruda bulunmak oldukça önemlidir. 

Ehliyetsiz Araç Kullanırken Araç Bağlanır Mı? 

Bir aracın ehliyetsiz kullanım durumunda yakalanması halinde araç bağlanabilmektedir. Eğer ehliyetten men edilen kişi aracın sahibi değilse ara yetkililer tarafından bağlanmaktadır. Aracın sahibi kişi bizzat belgelerle beraber ilgili resmi kurumlara başvuruda bulunarak aracını geri alabilir. Bu noktada araştır teslim edilirken ilgili ruhsat sahibi geçerli ehliyet sahibi olana kadar kullanmaması şartıyla araç tarafına teslim edilir ve teslim esnasında yanında geçerli ehliyet sahibi olan bir kişi olması gerekmektedir. Aksi takdirde aracını çekici dışında herhangi bir yöntemle otoparktan çıkaramaz. Araç belirlenen otoparkta kaldığı süre boyunca ücretsiz bir şekilde durmamak da araç ruhsat sahibine aracın kaldığı gün üzerinden yapılan bir hesaplama ile ücret yansıtılmaktadır. 

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Sicile İşler Mi? 

Sicil konusunu 2 farklı kısımda değerlendirmek gerekir. Eğer soru ehliyetsiz araç kullanma cezasının adli sicil kaydı oluşturup oluşturmadığı üzerine ise cevap: hayır herhangi bir adli sicil kaydı açılmaz. Fakat durum bununla sınırlı değildir, idari sicil kaydına ise ehliyetsiz araç kullanma cezası işlenmektedir. Bu sebeple “sicilinize işlemez” tarzında bir yorum gelirse bu adli sicil için geçerli, idare sicil için geçerli değildir. 

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ödenmezse Ne Olur? 

Devlet tarafından belirlenen tüm cezalar da olduğu gibi ehliyetsiz araç kullanma cezası ödenmezse de cezayı ödemeyen kişiye ilk olarak idari para cezası katlanarak geri döner. Daha sonrasında ise icra ve haciz işlemlerine geçilir. Kişiden ilgili bedel haczedilir. Bu gibi bir durumla karşı karşıya kalmamak adına yapılması gereken tek şey ceza kesildikten 15 gün içerisinde ilgili trafik cezasını ödemektir. Aksi takdirde sadece hacizle kalmayın adli sicile işlenecek sonuçları görme ihtimali olabilir. 

Ehliyetsiz Araç Kullandım Ceza Yedim Ehliyet Almama Mani Olur Mu? 

Ehliyetsiz araç kullanılması durumunda kişinin tek ehliyet alması için herhangi bir sorun veya engel oluşmaz. Fakat kişi bu eylemi idari sicil olarak aldığı gibi henüz ehliyet almadan tekrar aynı eylemde bulunursa cezasını katlanarak kendisine geri dönme ihtimali bulunur. Fakat kısacası ehliyetsiz araç kullanmak ehliyet almaya bir engel oluşturmaz. 

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Nereye Ödenir? 

Ehliyetsiz araç kullanma cezası diğer tüm trafik cezaları gibi devletin yetkilendirdiği kanallar üzerinden ödenebilmektedir. Bunların başında gelir idaresi Başkanlığının sistemi gelmekle beraber e devlet üzerindeki trafik cezası borçlarının ödendiği ekranlardan da ilgili trafik cezasını ödemek mümkündür. Bu işlemleri mobil bankacılık üzerinden de yapabileceğiniz gibi belirli bir banka adresine ücret göndererek yapabilirsiniz. 

2024 Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar? 

Yılbaşı’nda yürürlüğe giren ve 2024 yılını kapsayan trafik cezaları bedellerinde değişim olmuştur. Sorumlular 2023 yılında 8.190 TL ile cezalandırılırken yeni artışlarla beraber bu bedel 2024 yılı için 12.978 TL olmuştur. Resmi gazetede ilerleyen süreçte yeni bir artırım olmadığı düşünürse yıl sonuna kadar bu bedelden cezalar ödenmeye devam edecektir. Kişiler önümüzdeki yılda daha önceki cezaların artışı düşünüldüğünde daha büyük bedeller ödeyebilir, bu miktarı yalnızca 2024 yılı için geçerlidir.  

Ehliyetsiz araç kullanma cezasının yanı sıra ehliyetsiz kullanılan aracın sahibi içinde bir ceza bedeli olduğundan bahsetmiştik. Bu beden ehliyetsiz araç kullanan kişiden farklı olmaksızın 12.978 TL’dir. Bedelden de anlaşılacağı gibi aracı süren ve aracın sürülmesine sebep olan kişiyi aynı miktarda ceza kesilmektedir. Bu gibi eylemin tekrarlanması da tıpkı sürücü için olduğu gibi araç ruhsat sahibi için katlanabilir cezaların geleceği manasına gelir. Bu noktada sürücü ve araç ruhsat sahibi birbirinden farklı değerlendirilmez. 

 

 

 

 

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023