Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz
Crossover Nedir?
Araç sürücüler yıllar içerisinde gelişen estetik algısıyla beraber daha basık ve alçak araçlar yerine iç hacmi geniş ve yüksek araçlar tercih etmeye başlamıştır. SUV araçların alternatifi olarak alınan crossover araçlar son yıllarda çok fazla tercih edilmiştir. Bu içeriğimizde crossover araç nedir, crossover ne anlama gelir, bu tip araçları hangi segmentte değerlendirmek gerekir, crossover ve SUV farkı nedir gibi birçok sorunun cevabını tüm detaylarıyla beraber bulabilirsiniz.
Crossover Ne Anlama Gelir?
Şehir içi kullanım hedefiyle üretilen bu araçlarda kompakt tasarımlar ve daha yüksek yapılar tercih edilir. Suv araçları oldukça benzeyen crossover tipi araçlar ilk olarak 2008 yılında hayatımıza girmiştir. Bu tip araçlarda şaseler, hatchback araçlar ve sedan araçlar ile aynı olup, dış görünüş olarak SUV araçlara benzeyip, zorlu arazi şartlarına da kısmen uygun oldukları gözlemlenebilmektedir. Bu tip araçlar 2008 yılında hayatımıza girse de 1950’li yıllardan bu yana bu tip bir araç için denemeler yapılmıştır. SUV araçlara göre daha küçük ve kompakt olarak üretilen crossover araçlar şehir hayatına uygun bir yapı sunmaktadır. Bunun yanı sıra otoyollarda sedan bir araba gibi yüksek performans sunan modellerini görmek de mümkündür.
Crossover Hangi Segment?
Direkt olarak crossover araçlar şu segmenti aittir demek yanlış bir tanımlama olacaktır. Şu ana kadar üretilen crossover araçların iç donanımı ve fiyatları göz önüne alındığında b ve c segmentlerinde yer aldıklarını söylemek yanlış olmaz. Segment ayrımı yapabilmeniz adına aşağıda segmentlerin açıklamalarını bulabilirsiniz:
A Segmenti: bu sınıfa ait araçlar en küçük araçlar olmasının yanı sıra yakıt tüketimi konusunda da “yakıt cimrisi” tanımlamasını hak edecek kadar düşük yakıt tüketirler.
B Segmenti: Avrupa'da ve ülkemizde en fazla satış oranına sahip olan b segment araçlar şehir içi kullanım odaklı olup daha düşük yakıt tüketimine sahip araçları içerisinde barındırmaktadır. Hacim olarak çok küçük olmasa da diğer sınıflara göre daha küçük bir alan sunarlar.
C Segmenti: Alt orta sınıf olarak adlandırılan c segmentinde genel olarak aile tipi arabalar yer almaktadır.
D Segmenti: lüks olmasının yanı sıra geniş iç hacim sunan araştır bu segmentte değerlendirilir, orta ve üst sınıf olarak da adlandırılır.
E Segmenti: "Executive car" olarak anılan premium sınıf otomobiller bu segmentte değerlendirilir.
F Segmenti: bu segmente ait araçlarda yüksek donanımın yanı sıra çok geniş iç hacim bulunmaktadır.
Crossover Kasa Tipi Nedir?
Yukarıda da dediğimiz üzere Crossover kasa tipi b ve c segmentte yer alacak şekilde üretilmiş, hiç acıma olarak sedan veya hatchback arabalardan daha geniş olan, SUV araçlar gibi yerden yüksekliği fazla olan bir kasa tipidir. Görünüş olarak kimi Crossover kasa tipine sahip araçları SUV kasa tipinden ayırmak oldukça güçtür.
Suv Ve Crossover Farkı Nedir?
Crossover ve SUV araçlar arasında çok keskin farklar bazı noktalarda bulunur. Crossover araçlar genelde CUV kısaltmasıyla da tanınır. Bu kısaltma aslında Crossover Utility Vehicle kelimelerinin kısaltmasıdır. SUV de Sport Utility Vehicle kelimelerinin kısaltmasıyla oluşturulmuş bir kullanımdır.
Bu noktada kısaca açıklamak gerekirse yukarıda da kısaca değindiğimiz gibi şaseler başlı başına birbirinden oldukça farklıdır. Crossover araçlarda binek araç şasisi kullanılır. Bunun yanı sıra bu araçlardı 4 çeker özelliği çok nadiren görülür ve önden çekişlidirler. Yapı olarak SUV araçlar gibi güçlü motorlara sahip değildirler. Motorları genellikle b ve c segmentlerinde yer alan sedan ya da hatchback arabaların motorlarına benzerdir. Fakat istisna modeller olduğunu da söylemek gerek.
Crossover ve SUV konusundaki en temel farklardan biri, Crossover araçların şehir içi kullanım için tasarlanmasıdır. SUV araçlar ise daha çok zorlu arazi koşullarıyla baş edebilecek bir şekilde tasarlanır. Bu araçlarda offroad becerileri oldukça yüksekken Crossover araçlardan aynı verim alınamaz. Görüntü itibariyle Crossover araçlar SUV araçları andırsa da iç donanım açısından keskin farklara sahiptirler.
Crossover Araçlar Hangileri?
Birçok markanın trendi izleyerek piyasaya sürdüğü yeni nesil Crossover modeli bulunmaktadır. Bunlar arasında öne çıkanlar şunlar diyebiliriz;
Toyota hibrit modellerinden biri olan araç 100 kilometrede sadece 4. 8 lt yakıt tüketerek birçok a sınıfı araca dahil taş çıkarabilmektedir. Araç kalkışlarda hibrit motorunu kullanarak gereksiz yakıt tüketimini önleyen bir sisteme sahiptir. Araştır bulunan motor 140 beygir gücüne sahip olup 0’dan 100 km hıza 10 saniyenin altında ulaşabilmektedir. Buna ek olarak kullanıcılarına oldukça geniş bir iç hacim sunar.
Ford Flex
Ford markasının ülkemiz için sunmadığı modeller arasında yer alan bu model satışa sunulduğu ülkelerde beğeni toplamış, yakıt tüketim ve performansıyla kişilerin tercih sebebi olmuştur. Son olarak .019 modeliyle piyasaya sunan araçta 287 beygir motor bulunurken oldukça geniş bir iç hacim de sunulmaktadır.
BMW X1
Lüks denildiğinde akla gelen markalardan biri olan bmw, X1 modeliyle beraber şehir içerisinde kullanılabilir bir araç yaratmıştır. Markanın alışkanlığı göz önüne alındığında şehir içerisinde 100 kilometrede ortalama olarak 6. 6 lt yakıt tüketmesi oldukça şaşırtıcı demek gerekir. Bir diğer hibrit modelinde ise yakıt tüketimi 1 lt seviyelerine kadar gerilemektedir. Bu modellerde elektrikli motor kullanımı daha fazladır. Bu yakıt seviyelerine rağmen yarı hibrit benzin modellerde 170 beygir gücündeki motoruyla 0’dan 100 km hıza sadece 8,3 saniyede ulaşabilmektedir.
Son yıllarda ülkemizde oldukça popüler hale gelen Peugeot modellerinden 3008 gerek görünüşüyle gerek rakamlarıyla oldukça çarpıcı bir arabadır. Araç tip olarak SUV bir araca yakın ebatlara sahip olup 130 beygir gücündeki bir motoru barındırmaktadır. Bu motoru ile beraber sıfırdan 100 km hızla yalnızca 9,7 saniyede ulaşabilmektedir. Aracın yakıt tüketimi ise ortalama 100 kilometrede 6,6 lt seviyelerindedir. Hibrit modellerinde bu oran 5,5 lt seviyelerinde seyreder.
Sevilen ve tercih edilen crossover modellerinden olan Renault captur modeli yapı olarak Renault çizgisini oldukça korumaktadır. 6 farklı renk seçeneğiyle giren araç sınıfına göre fena olmayan özelliklere sahiptir. Hibrit motora sahip olan araçta 140 beygir gücünde motor bulunurken sıfırdan 100 km hıza 9,2 saniyede ulaşmaktadır. Ara aç ortalama olarak 100 kilometrede 5,8 litre yakıt tüketmektedir. Aracın ulaşabileceği maksimum hız ise 192 kilometre/saattir.
Crossover Araçların Avantajları Nelerdir?
Tarzı olarak baktığımızda SUV araç görüntüsüne sahip olup, şehir içerisinde kullanım kolaylığı ve yakıt tasarrufu sağlayabilecek bir araç aranıyorsa Crossover bir araç seçmek oldukça avantaj sağlayacaktır. Bilindiği üzere SUV tipi araçlar şehir içi için tasarlanmadığı gibi günlük kullanımlarda oldukça yüksek seviyelerde yakıt tüketebilmektedirler. Crossover araçlar ise bunun aksine oldukça düşük yakıt tüketimiyle beraber sedan ve hatchback arabalarla benzer yakıt tüketim oranlarına sahiptirler.
Crossover araçlar sahip oldukları daha basit şasi yapıları sayesinde arızalanması durumlarında daha düşük miktarlarla kurtulabilir araçlardır. SUV araçlarda ise araç içerisindeki donanımlar pahalı olduğu gibi değişim ve arıza tamirler de daha pahalı olmaktadır.
Bu noktada kısaca başta söylediğimiz söylemek yanlış olmayacaktır. Şehir içinde SUV görüntüsüne sahip bir araç sürmek istiyorsanız performans ve verimsiz bir yakıt tüketimden kaçarak Crossover tipi araçlara yönelebilirsiniz. Bu araçlarla beraber uzun yıllar boyunca kullanabileceğiniz kompakt bir araca sahip olursunuz.
Yazar : Çetaş