Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Araç Beygir Gücü Nedir, Nasıl Hesaplanır

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
Araç Beygir Gücü Nedir, Nasıl Hesaplanır

Araç Beygir Gücü Nasıl Hesaplanır

Bir aracın ne kadar güçlü ve ne kadar performanslı olduğunu anlamak adına bakılan ilk değerlerden biri hiç şüphesiz beygir gücüdür. Günümüzde birçok kişi araç beygir gücünün nasıl hesaplandığını bilmemektedir. Herkesin de tahmin edileceği üzere tarihsel bir sürecini akabinde gelişen formüle sahip bir hesaplamaktadır. Bu içeriğimizde beygir gücü nedir, beygir gücü neye yarar, nasıl hesaplanır ve yüksek olmasının avantajları, dezavantajları nelerdir gibi çeşitli sorulara tüm detaylarıyla birlikte cevap veriyoruz.

Beygir Gücü Ne Demektir?

Beygir gücü ya da kısaltmasıyla BG otomobil dünyasında kullanılan, otomobillerin ve elektrik motorlarının güçlerinin sayısal biçimde ifade edilmesini sağlayan bir güç birimidir. Terim İngilizce dilinden gelmiş olup yabancı kaynaklarda “horse power” kelimesinin kısaltması olan HP ile ifade edilmektedir.

Beygir gücü terimi ilk olarak buhar makinelerinin üretilmeye başlandığı yıllarda ortaya çıkmış bir tanımlamadır. Ortaya çıkmasının genel sebebi üretilen buhar makinelerinin gücünün almak isteyecek olan kişiler tarafından anlaşılabilmesi. Bu terimi ilk olarak kullanan kişi iskoçyalı mühendis ve fizikçi James Watt’dır.

İskoç bilim adamı ürettiği buhar makinalarının kapasitelerine ve yeteneklerine müşterilerine kolayca anlatabilmek adına ve bunları birbiriyle kıyaslamaları için 1782 yılında ilk defa beygir gücü kavramını ortaya atmıştır.

Beygir gücü terimi buharlı motorlardan sonra üretilen pistonlu motor türlerinde, tribünlerde ve elektrik motorlarından elde edilen güçleri ifade etmek için de kullanılmıştır. Terim kimi zaman farklı coğrafi bölgelerde farklı hesaplamalarla farklı biçimde kullanılabilmektedir.

Beygir gücü hesaplanırken yola çıkılan ilk unsur bir atın değirmen çarkını ne kadar defa döndürebileceği üzerineydi. James Watt bunu tespit ederken yaptığı gözlemlerde bir atın değirmen çarkının saatte 144 kez, dakikada ise 2,4 kez çevirebileceğini ölçümledi. Bunun yanı sıra tekerleğin çapını da 3,7 m Yani 12 feet bularak ortaya formülünü koymayı başardı. Bu formülde atın 180 £ yani 800 newton kuvvet ile çekiş yapabileceğini hesapladı.

Beygir Gücü Ne Işe Yarar?

Beygir gücü aslında başlı başına bir aracın motorunun ortaya koyduğu güç miktarının ifade edilmesine yarar. Bu noktada kimi zaman sadece beygir gücü yeterli olmamakla birlikte aynı beygir gücüne sahip 2 araçtan bir tanesi diğerinden daha hızlı olabilmektedir. Bu noktada şunu ifade etmek gerekir ki aracın hızını belirleyen tek unsur sadece beygir gücü değildir ama önemli bir etkendir.

Buna örnek vermek gerekirse 90 beygir gücü olan bir araç kolay kolay 200 beygir gücü üzeri olan bir araç kadar hızla gidemez. Ama 250 beygir gücü olan bir araç 280 beygir gücü olan bir araçtan daha hızlı olabilir. Bunun içerisine tork ve aracın aerodinamiği gibi farklı unsurlar da eklendiği için böyle bir fark oluşabilir.

Tabii bu noktada şunu ifade etmek gerekir ki 90 beygir gücü olan bir araç kimi zaman 200 beygir gücü olan bir araçtan hızlı da olabilir. Ama bu 200 beygir gücü olan aracın çok ağır olması ve kütle olarak da 90 beygir olan araçtan gözle görülür şekilde büyük olması gerek. Aksi takdirde bu 2 araç arasında performansta farklılık rakamlarındaki farklılıkla paralel şekilde yüksek olanın düşük olandan daha hızlı olması şeklinde tezahür edecektir.

Araç Beygir Gücü Nasıl Hesaplanır?

Beygir gücü hesaplamasında formülasyonunda kullanılan ana birim kilowatt birimidir. Araç ruhsatında yazılı olan bu değere, hesaplanmış olan sabit beygir çarpanını uyguladığınızda ortaya çıkacak olan değer motorunuzun beygir gücü cinsinden değerini verecektir. Bu hesaplama günümüzdeki en temel hesaplama olup dünya genelinde standart haline gelmiştir.

Örneğin motoru 110 kilowatt güç üreten bir aracın beygir gücü cinsinden gücünü hesaplamak adına yapmanız gereken;

110 x 1,341 = 147,51 işlemi olacaktır. Burada elde edilen 147,51 sonucu aracın beygir gücüdür. Ve araç özelliklerinde bunun için 147,51 bg değeri yer alacaktır.

Beygir gücünün bir diğer hesaplama yöntemi de aracın devir sayısı ile beraber tork değerinin formülize edilmesidir. Bu hesaplama ise beygir gücü (BG) = tork (Nm) x devir (rpm) / 5252 şeklinde gerçekleşir.

1 Kw Kaç Beygir?

Yukarıdaki formüllerden yola çıkarak bu başlığa bakan okuyucularımız arsında cevabı çoktan tahmin etti. Bahsettiğimiz gibi kilovat üzerinden beygir gücü hesaplama formülünde sabit bir çarpan bulunmakta. Bu sebeple sadece çarpanı göz önüne alınca şunu fark edebiliriz ki;

 1 x 1,341 = 1,341 BG Hesaplaması yapılacaktır. Yani kısacası 1 kW 1.341 beygirdir. Bu hesaplamanın kilovat üzerinden bilgi gücü hesaplama üzerine olduğunu unutmamak gerekir. Formülasyonlar sabit olduğu için 2 değerin bilindiği bütün denklemlerde beygir gücü de tork değeri de motor devir değeri de hesaplanabilir. Yalnızca bu üçünün arasında 2 tanesinin bilinmesi yeterli.

Kilovat üzerinden beygir hesaplamanın dünya genelinde kullanılan bir yöntem olduğundan bahsetmek gerekir. Formüller genel olarak dünya genelinde farklılık gösterebilir fakat sonuçları aynı olacaktır. Bunun temel sebebi ise dünya genelinde farklı farklı ölçüm birimlerinin kullanılmasıdır. Misal vermek gerekirse Amerika'daki ölçümlerde feet ve RPM değerleri üzerinden araç özelliklerinin ifade edildiği bir ortam bulunmaktadır.

Bu işin standart bir ölçümlenmesi olmadığı gibi arada minik farklar da bulunabilmektedir. Bunun önüne geçmek ne yazık ki şu anki dünyadaki çeşitli ölçüm sistemleri sebebiyle pek mümkün değildir. İlgili ülkeden bir bilgi alınacak ise alınacak bilgilerin çevrilerek kullanılması önem arz edecektir.

 

Beygir Gücünün Yüksek Olmasının Avantajları Ve Dezavantajları Nedir?

Beygir gücü avantajları ve beygir gücü dezavantajları madde elenerek kolayca anlatılan bilse de bu noktada paragraf şeklinde anlatımın daha doğru olacağını düşünmekteyiz. Kimi zaman 2 ürün veya belli özelliklerin avantajları ve dezavantajları kolayca ifade edilebilse de bu bölümde bunun dışına çıkarak anlatım üzerinden gitmek istiyoruz.

Beygir gücünün avantaj ve dezavantaj olabilmesi adına hangi araçlar üzerinde bundan bahsedildiği oldukça önemlidir. Oldukça küçük boyutlardaki bir araçtan bahsediliyorsa kimi zaman beygir gücünün yüksek olması dezavantaj getirebilir. Fakat kütle ve hacim olarak büyük bir araçtan bahsediliyorsa bu araçta da beygir gücünün yüksek olmasının başlı başına bir dezavantaj olduğundan bahsedilir. Gördüğünüz üzere her 2 durum da tartışmaya açıktır.

Tartışmayı bir düzlem haline getirmek gerekir ise c sınıfı bir sedan aracı kafamızda canlandırmak faydalı olacaktır. Bu araçların hepsinin tork değerinin de ortak olduğunu düşünelim. Bu gibi bir senaryoda beygir gücünün yüksek olmasının avantajları şunlar olacak:

  • Beygir gücü daha yüksek olan araç daha hızlı biçimde hızlanacaktır.
  • Beygir gücü daha yüksek olan araç azami hız olarak beygir gücü düşük olan aracın üzerine çıkacaktır.
  • Beygir gücü yüksek olan araç doğru donanım ile engebeli ve yokuş yollardan daha hızlı ve daha güçlü şekilde çıkacaktır.

Dezavantajlarından bahsetmek gerekirse:

  • Beygir gücü yüksek olan araçlar diğer araçlardan daha fazla yakıt tüketecektir.
  • Beygir gücü yüksek olan araçların kirli hava salınımı daha fazla olacaktır.
  • Beygir gücü yüksek arabanın motor gürültüsü diğer araçlardan daha fazla olacaktır.
  • Beygir gücü yüksek araba diğer araçlara göre kontrolü daha zor olan olacaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz her şey için bir avantaj veya dezavantaj değerlendirilmesi kolayca yapılabildiği gibi bunlar bir kullanıcının kaçınması veya kabullenmesi gereken şeyler değildir. Dezavantaj olarak bahsettiğimiz bazı şeyler kullanıcıların talep ettiği özellikler olabilir. Kimi zaman da avantaj olarak bahsedilenler kullanıcıların talep etmediği ve kendileri için dezavantaj olarak gördüğü özellikler olabilir. Kullanıcıların sıfır araç ve ikinci el araç alırken bu özelliklere çok dikkat ediyorlardır.

Bu noktada kullanıcı tercihleri avantaj ve dezavantajdan ziyade daha önemlidir. Kullanıcının bir araçtan ne beklediğini bilmesi ve araç seçimini buna yönelik yapması ya da bu konuda yardım alması oldukça önemli olacaktır. Beygir gücü daha yüksek olan veya daha hızlı olan araba daha iyi arabadır diye bir durum yoktur. İhtiyacınıza en uygun araç sizin için en iyi araç olacaktır.

 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023