Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Bir Yılda Kaç Tane Araba Satılabilir?

Eklenme Tarihi:
08 Ağustos 2023
 Bir Yılda Kaç Tane Araba Satılabilir?

Bir Yıl İçinde En Fazla Kaç Tane Araba Satabilirim?

Araba fiyatlarının sık sık artması ve kar getiren bir alan olması sebebi ile birçok kişi araç satışına yönelmekte. Günümüzde birçok kişi araç al sat yaparak para kazanma hedefinde fakat kafalarında bir soru var: bir yıl içinde en fazla kaç tane araba satabilirim?

Bir Kişi Bir Yılda Kaç Tane Araba Satabilir?

Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir. İlgili sektör üzerine kayıtlı olan ve işletme adına satış yapan bireylerde ise bir sınırlandırma bulunmamaktadır.

Bir Kişi Bir Yılda Kaç Tane Araba Alabilir?

Bir kişi bir yılda sınırsız sayıda araç alabilir. Kanunlar nezdinde araç alımı sınırlandırılmamaktadır. Fakat alınan araçlardan sadece 3 tanesi 1 takvim yılı içerisinde satılabilir. Bu sebeple kişi üzerine kayıtlı araçların sadece 3 adedi gelir elde edilebilir niteliğe sahiptir. Araç alım satımlarının işletme adına yapılması konusunda yine alımda da satımda da bir sınır bulunmamaktadır.

Araba Satma Sınırını Aşan Birinin Ne Kadar Vergi Ödemesi Gerekir?

Araç satışlarında yıldan yıla değişmekte olan vergi düzenlemeleri bulunur. Geçen sene başında araç satım işlemlerinde %1 uygulanan vergi oranı %18’e ulaşmıştı. Bu tabi ki aracın alım ve satım fiyatlarındaki farka yönelikti. Örneğin 600.000 TL’ye alınmış ve 800.000 TL’ye satılmış bir araç için kdv hesaplamak için 800.000 TL’yi değil de aradaki fark olan 200.000 TL’yi almak gerekir. Bu doğrultuda 36.000 TL Kdv ücreti ödemesi gerekir.

Tabi ki bu durum mevcut sınırların dahilindeki 3 satış için geçerlidir. 3 satıştan sonrasında vergi vs gibi sınırlamalar bulunmaz. Direkt olarak para cezası uygulanır. Kişi bireysel olarak yetkinlik belgesi olmadığı için 4. Araç satışını kanunen yapamaz.

Araba Satma Sınırındaki Hukuki Süreç Nasıl İşler?

Araba satışında belirlenen sınır aşıldığında hukuki süreç yasa ve düzenlemelerin paralelinde işlemeye başlar. Bununla alakalı direkt olarak bir mevzuat bulunmasa da benzer oranlarda ceza ödemesi ile süreç sonlanmaktadır.

Süreç genel olarak ihbar üzerine başlamaktadır. İnceleme süreci ihbar sonrasında devreye girer. Kimi zaman ihbara gerek kalmaksızın yetkililer tarafınca yapılan incelemelerde de bu sınırın geçtiği fark edilerek işlem yapılabilmektedir.

Devam eden süreçte kişilere tebligat gönderilerek izahat istenecektir. Yapılan izahatlar yetkililer tarafından değerlendirmeye alınacak, bu sırada aracın alım satım fiyatları, alındığı senenin aracın ortalama fiyatı nedir gibi usulde yanlışlık olup olmadığı tespit edilecektir. Eğer araç satışında açık bir usulsüzlük varsa Vergi Kaçırma ve Gelir Saklama şüphesi ile farklı işlemler de yapılabilir.

Eğer standart bir fazladan araç satışı durumu var ise aracın satıcısı tarafından ödenen vergi olan %18 KDV oranı cezası %40’a kadar artabilmektedir. Usul ve değerlendirmede verilen görüşler bu oranı belirleyecektir. Gelir vergisi kapsamında değerlendirilip %40 vergi alınma durumu da gerçekleşebilir.

 

Bu vergilerden kaçınmanın tek yolu ilgili satış belgesine ve yeterliliğe sahip olmaktır. Bu sayede ceza ve sınırlamalar ile karşılaşılmayacaktır. Fakat belge alındıktan sonra yapılan araç alışverişleri tamamen ticari kazanç olarak görüleceği için daha farklı vergiler ödenecektir. Yapılan satışlar normalin aksine ticari faaliyet olacak, vergi ve muhasebe yönünden bu şekilde değerlendirilecektir.

Yazar : Çetaş Dijital

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023