Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

B Ehliyet Hangi Araçları Kullanır

Eklenme Tarihi:
13 Şubat 2023
B Ehliyet Hangi Araçları Kullanır

Ülkemizde belirli standartların üzerindeki araçları kullanmak için ehliyet gereksinimi duyulmaktadır. Kullanılacak aracın tipine göre A, B, C gibi farklı harf ve sayı kombinasyonuna sahip ehliyetler bulunmaktadır. Bu içerikte tüm bu ehliyet tipleri arasında en sık karşılaşılan B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir yanıtına dikkat çekilmektedir.

B sınıfı ehliyeti ile hangi araçlar kullanılır?

Öncelikle şu duruma açıklama getirmek gerekir; B sınıfı olarak 3 farklı sınıf bulunur. Bunlar; B1, BE ve B’dir. B1 sınıfı ehliyette 16 yaş ve üzerin olma şartı aranır ve bu ehliyet ile dört tekerlekli motosiklet sınıfındaki araçlar kullanılabilir. Bu araçlara en bilinen örnek ATV olarak tarif edilen araçlardır. BE sınıfı ise römorklu otomobil ve kamyonetler için istenen ehliyettir. Bu ehliyete sahip olabilmek için 18 yaş ve üzerinde olmak, B sınıfı ehliyette tecrübe sahibi olmak gibi şartlar aranır.

Türkiye’de en fazla sahip olunan B sınıfı ehliyet ise otomobil ve kamyonet tipi araçlar için talep edilmektedir. 18 yaş ve üzeri olma şartı aranan bu ehliyetler, otomobil veya kamyonet tarzı araçlar ile trafiğe çıkabilmek için gereklidir.

B sınıfı ehliyet, diğer ehliyetler arasında en kapsamlı ehliyet türü olarak da anılmaktadır. Yetki sınırı sadece otomobil ve kamyonet kullanımı ile kalmamaktadır. M, F ve B1 sınıfına ek olarak başvuru veya kurs gerekliliği olmadan sahip niteliktedir. M sınıfı ile motorlu bisiklet, F sınıfı ile Lastik Tekerlekli Traktör ve B1 sınıfı ile de 4 tekerli motosiklet kullanılabilmektedir.

B sınıfı sürücü belgesi olan hangi aracı kullanamaz?

Her sınıfta olduğu gibi B sınıfı ehliyet de bazı araçları kullanabilir nitelikte değildir. Fakat şunu not düşmek gerekir; ehliyetlerin büyük çoğunluğunda temel olarak B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir. Motosiklet ve İş Makinesi dışında kalan tüm araçlarda ya direkt ya da tecrübe şartı dahilinde B sınıfı ehliyet gerekir.

B sınıfı ehliyet ile kullanılamayacak araçlar;

  • 125 cc ye kadar, 35 kw’a kadar veya 35 kw’yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A)
  • Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
  • 7500 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1 sınıfıdır, C1 sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
  • 12000 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1E sınıfıdır, C1E sınıfı için C1 sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
  • Kamyon ve çekici (C sınıfıdır, C sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
  • Minibüs (D1 sınıfıdır), Römorklu Minibüs (D1E sınıfıdır), Minibüs ve Otobüs (D sınıfıdır), Römorklu Minibüs (DE sınıfıdır)

B sınıfı ehliyet otomatik vites kullanabilir mi?

B sınıfı ehliyet alımı için gidilen kurslarda ilk aşamada manuel vites mi yoksa otomatik vites mi kullanılacağı sorulur. Şoför adayının tercihi Manuel B ehliyeti üzerine olursa kişi; hem manuel hem de otomatik vites araçları kullanabilir. Otomatik B ehliyeti seçmesi durumunda ise manuel araç kullanması kanunlara göre ihlal sayılmaktadır.

B ehliyet kaç koltuklu kullanılır?

Araçlardaki koltuk sayısı arttıkça aracın kullanım amacı ve sınıflandırması da değişime uğramaktadır. Bu sebeple B sınıfı ehliyet dışında bir ehliyete ihtiyaç duyulabilir. B sınıfı ehliyet ile maksimum 9 koltuklu araçlar kullanılabilmektedir. Bu sınırın geçilmesi halinde aracın tipi minibüs/otobüs olarak değişecektir.

B sınıfı sürücü belgesi minibüs kullanabilir mi?

Minibüs kullanmak için B sınıfı sürücü belgesi yeterli değildir fakat ön şart olarak istenmektedir. D1 sınıfı ehliyet başvurularında B sınıfı ehliyet tecrübe şartı ilk koşul olarak sunulmaktadır. Sürücü adayları B sınıfı ehliyete sahip olmadan D1 için başvuru dahi yapamazlar.

B sınıfı ehliyet Doblo kullanabilir mi?

Ticari statüsünde anılan Doblo, Kangoo ve Caddy gibi araçlarda farklı bir ehliyet sınıfı aranmamaktadır. Otomobil olarak geçen bu araçları kullanabilmek için B sınıfı ehliyet yeterli olacaktır. Fakat ticari araç römork ve benzeri fazlalıklar ile ruhsata işli ise BE olarak ifade edilen ehliyete sahip olmak zorundadır. Bu ehliyete sahip olmanın ön koşulu da B sınıfı ehliyet ile tecrübe şartını karşılamaktır.

B sınıfı ehliyet çekme karavan kullanabilir mi?

Karavan araçlar iki farklı tipte olduğu için bu noktada bazı soru işaretleri doğabilmektedir. Kullanıcılar kimi zaman direkt olarak karavan olan araçları tercih ederken, kimi zaman da araçlarının arkasına karavan kabini bağlayarak kullanmaktadırlar. Her iki uygulama da farklı ehliyet seviyelerini gerektirmektedir.

Eğer kullanılacak olan araç direkt olarak karavan tipinde ise araç 3500 kg sınırını aşmadığı sürece B sınıfı ehliyet ile kullanılabilmektedir. Eğer karavan ağırlığı 3500 kg ve üzeri ise kullanmak için C sınıfı ehliyet gerektirmektedir.

Araca ekleme olarak arkadan takılan karavanlarda da yine bir kilogram sınırlandırması bulunur. B sınıfı ehliyet ile araca ek 750 kg’a kadar olan karavanlar ihlal oluşturmamaktadır. Eğer karavan ağırlığı 750 kg’ı geçer ise bu noktada kullanıcılardan BE sınıfı ehliyete sahip olması gerekir. Bu senaryo tabi ki sadece otomobile eklenen karavanlar için geçerlidir. Kamyon, minibüs ve benzeri araçlara takılması halinde ise sadece C veya D ehliyetleri yeterli olmayacak, sürücülerden CE ve DE gibi römorklu araç yetkinliğine sahip ehliyet sınıflarına sahip olmaları istenecektir.

Yazar : Çetaş Dijital

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023