Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar

ELEKTRİKLİ ARABALAR

Eklenme Tarihi:
12 Ekim 2022
ELEKTRİKLİ ARABALAR

Elektrikli araba nedir?

Elektrikli araba, elektrik enerjisi ile çalışan motorlara sahip ve fosil yakıt ihtiyacı bulunmayan otomobillere verilen isimdir. Günümüzde oldukça yaygın olan, Avrupa ve Kuzey Amerika bölgelerinde yaygın olan bu araç tipi “Çevre Dostu” etiketi ile öne çıkmaktadır. Yakıtların tükenebilir olması ve dünya genelinde git gide pahalı hale gelmesi elektrikli araba konseptinin daha arzulanır hale gelmesine de katkıda bulunmakta denilebilir.

Şehir yaşamında öne çıkan hava kirliliğinin önemli bir bölümünün araçlar kaynaklı olması sebebi ile elektrikli araç kullanımı doğaya daha az zarar verir niteliktedir. Fosil yakıtlarda ortaya çıkan karbon emisyonu oranı elektrikli araç kullanımı halinde %50 azalacağı tahmin edilmekte. Bu sebeple gelecek adına elektrikli otomobil kullanımının artacağını düşünmek, yanlış bir varsayım olmayacaktır.

Günümüzde en yaygın elektrikli araç tipleri hibrit adı verilen araçlardır. Elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının yaygın olmaması sebebi ile birçok insan ilk tercih olarak hibrit aracı tercih etmektedir. Hibrit araçlarda içten yanmalı motor ve elektrikli motor beraber çalışırken, şarj ihtiyacı olmadığı için günümüzdeki şartlar bakımından en optimal “elektrikli” araç seçeneği olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Elektrikli araba nasıl çalışır?

Evlerde yer alan çamaşır makinesi motorunun prensibi ile elektrikli otomobil motorlarının çalışma prensipleri birbirini çağrıştırmaktadır denilebilir. Elektrikli arabalar bir rotor vasıtası ile çalışmaktadır. Motorun içerisinde yer alan rotor sayesinde elektrik akımı hareket enerjisine dönerken aracın hareket etmesi sağlanmaktadır. İçten yanmalı motorlarda talep edilen devire ulaşarak hareket etme durumunun elektrikli araçlarda bir karşılığı bulunmamaktadır.

İçten yanmalı motorlarda sorun olan aşınma, verimliliğin düşmesi ve tek yönlü çalışma elektrikli motorlarda daha da geliştirilmiş çift yönlü çalışma, aşınmazlık ve yüksek verimlilik gibi yetiler araç motorlarına sağlanmıştır. Bunun ile beraber içten yanmalı motorlarda üretilen enerjinin %35’i ile araç hareket ettirilir, yüksek titreşim ve gürültü ortaya çıkarken bu durum elektrikli arabalarda tam tersidir.

Elektrikli otomobil içerisinde enerji ihtiyacı Lityum iyon pillere sahip bataryalar ile sağlanmaktadır. Tipine ve hacmine göre değişecek şekilde tam dolu bir batarya 150 km ile 600 km arası yol sağlayabilir. Bu bataryaların ömrü ise 300 bin kilometre ile 1 milyon kilometre arasında değişmektedir.

 

Elektrikli araba nasıl şarj edilir?

Birçok kişinin tahmin edeceği üzere elektrikli araçlar da tıpkı elektronik aletler gibi şarj edilmektedir. En net fark; basit cihazlara oranla çok daha yüksek güç ve enerji ile şarj edilmesi gerekir. Aksi takdirde araç içerisinde yer alan lityum iyon bataryalar oldukça yavaş şarj olacaktır.

Elektrikli araçları şarj etmek için kaynaktan aracın şarj kısmına uyumlu bir kablo ile transfer yapılmalıdır. Bu kablolar üreticilerin verdiği paket içerisinde yer alırken dışarıdan da temin edilebilir niteliktedir. Birçok şarj istasyonunda ise kablo ünitelerde hali hazırda bulunmaktadır.

 

Elektrikli araba evde şarj olur mu?

Bu soruya direkt yanıt vermek gerekir ise evet, evlerdeki prizler vasıtası ile elektrikli araçlar şarj edilebilir fakat önerilmez. Her elektronik aksam için önerilen belirli akım parametreleri elektrikli araçlar için de geçerlidir. Bu sebeple bir elektrikli aracı şarj etmenin en sağlıklı yolu şarj istasyonu olacaktır.

Evlerde yer alan standart prizler ile elektrikli araba şarj etmek yaklaşık olarak 8 ile 10 saat arası sürmektedir. Bunun temel sebebi ise evlerde yer alan tesisatların düşük amperli ve ek faza sahip olmasıdır. Yüksek akım veren şarj istasyonu gibi şebekelerde ise şarj süresi daha da kısalmaktadır.

Elektrikli araba 100 km'de ne kadar yakar?

Elektrik ücretleri tıpkı yakıtlar gibi sürekli değişken olduğu için net bir şekilde “elektrikli araçlar şu kadar yakar “demek mümkün değildir. Eğer harcanan miktar enerji bakımından ifade edilecek ise ortalama olarak 100 km’de 18 kWh elektrik enerjisi harcandığı söylenebilir. Bu da yaklaşık olarak bir ay boyunca ortalama bir masaüstü bilgisayarın harcadığı enerjiye denktir.

Elektrikli araba kaç liraya doluyor?

Araç seçimlerinde öne çıkan parametrelerden birisi hiç şüphesiz yakıt ücretidir. Ülkemiz söz konusu olduğunda çeşitli sebeplerden sürekli dalgalanan enerji fiyatları için ücret tahmini yapmak oldukça güç denilebilir. Elektrik fiyatları ve tarifeler üzerinden örnek vermek gerekir ise Mayıs 2022 tarihli araştırmalarda ön plana çıktığı üzere 2021 yılında 114 TL’ye %80 dolan bir araç Mayıs 2022 itibari ile 250 TL’ye dolmaktaydı. Zamlar, indirimler ve tarife değişiklikleri sebebi ile bu ücretlerde, yazının okunduğu tarihte bile gözle görünür şekilde değişim yaşanış olması muhtemeldir.

 

Elektrikli araba fiyatları ne kadar?

Araç piyasasında yaşanan fiyat değişimleri sadece benzinli ve dizel araçları değil elektrikli araçları da kapsamaktadır. Araç marka ve modelde değişmek üzere Mart 2022 için açıklanan elektrikli otomobil fiyatları ile Temmuz 2022’de güncellenen fiyatlar arasında 100 bin TL ile 1 milyon TL arası farklılıklar yer almaktadır.

Bu bölümde verilecek bazı fiyatlar yazının yazıldığı Ağustos ayını baz alarak verilmiş olup, ileri tarihte değişikliğe uğrayabilir. En öne çıkan modellerden olan 2022 Hyundai KONA 100kW modeli 836 bin TL, 2022 Renault ZOE E-TECH 736 bin TL ve 2022 Tesla Model 3 2 milyon TL ile 2.5 milyon TL arasında satışa sunulmaktadır.

En ucuz elektrikli arabalar nelerdir?

Ülkemizde satılan en ucuz elektrikli araç yukarıda da değinilen Renault ZOE E-TECH araçlardır. Renault Zoe’yi ise Citroen Ami, Seres 3, Hyundai Kona modelleri izlemektedir. Fiyat bakımından yaygın olmaması sebebi ile orta ve üst segment içten yanmalı motora sahip araçların arasında yer alan bu araçların ileride daha da düşük ücretlere satılacağı tahmin edilmektedir.

Gerek yakıt ücretleri gerek ise az aksama sahip olması sebebi ile daha az bakım isteği olması ile elektrikli arabalar daha ekonomik hale gelmektedirler. Bu sebeple benzer ücretlerde olan diğer arabalara göre uzun döneme bakıldığında daha az mali yük oluşturacaklardır.

 

Türkiye'de satılan elektrikli arabalar nelerdir?

Aktif olarak fabrikası olan ve uzun süredir Türkiye piyasasında yer alan tüm firmalar elektrikli araç modellerini de Türkiye’de satışa sunmaktadır. Renault Zoe, Citroen Ami ve Hyundai Kona gibi elektrikli otomobil modelleri yetkili araba galerinden satın alınabilir durumdadır. Bunun yanı sıra daha üst segment olan Mercedes EQS, BMW iX gibi modeller de diğer araçlar gibi yetkili bayilerde bulunabilmektedir.

Eğer Tesla bir araç alınmak istiyor ise internet üzerinden Tesla sitesinden sipariş talebi oluşturulabilmektedir. Türkiye içerisinden araç almaya oranla daha fazla yasal mevzuat ve ödenek çıkması muhtemel olan bu yöntem ile araç getiren birçok kullanıcı da bulunmakta.

Yazar : Gamze Cihan

2019 RENAULT CLIO 5
2019 RENAULT CLIO 5
Bursa’da üretimi yapılan Renault Clio 5 ile vaat edilen devrim gerçekleşti. Clio, 10 inçlik dev ekranla, dijital sayaçlarla ve yükseltilmiş konsolu ile ayırt edilen Smart Cockpit adlı tamamen yeni bir kokpit ile çıkış yapacak.
Ekleme Tarihi: 01.03.2019
GRANDLAND X ALMAK İÇİN 5 NEDEN
GRANDLAND X ALMAK İÇİN 5 NEDEN
Keyif ve konforu bir arada tutan Opel Grandland X çift renkli tavanı, ses yalıtımı, motor gücü ve şık tasarımıyla otomobil sevenlerin yeni gözdesi…
Ekleme Tarihi: 20.10.2020