Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Kışın Yapılması Gereken Araç Bakımları Nelerdir ?

Eklenme Tarihi:
01 Aralık 2023
Kışın Yapılması Gereken Araç Bakımları Nelerdir ?

Kışa Özel Yapılması Gereken Araç Bakımları Nelerdir?

Her mevsim kendi içerisinde araca özel olarak yapılması gereken bir dizi işlemi beraberinde gerektirmektedir. Aracın yaz aylarına hazır hale gelmesi, adına bazı eylemler gerçekleştirmek gerektirdiği gibi kış ayları için de bir dizi özel bakım ile zorlu hava koşullarına karşı hazırlıklı hale gelinebilir.

Kış vakti geldiğin yollarda kar ve buz olması sürüşü dehşet verici biçimlerde tehlikeye atabilmektedir. Bu gibi durumlara hazır olabilmek için kışa hazır olmak oldukça önemlidir. Zorluklara karşı hazır olunmaması durumunda karşılaşılabilecek sonuçlar hem maddi hem de manevi olarak yıkıcı boyutlara ulaşabilir. Bu sebeple kış ayları için yol yakınken önlemleri almak gerekli.

Aracın kışlık bakımları ne zaman yapılmalıdır?

Aslında bir aracın kışlık bakımlarının ne zaman yapılması gerektiği içinde bulunulan dönemde hava şartlarının ne olduğunu göre değişebilir. Değişen mevsimler ile beraber kimi zaman Kasım ayında dahi kar yağışları ve kış koşulları ile karşı karşıya kalınırken kimi zaman da Ocak ayının sonuna kadar kış mevsiminin koşullarının gözlemlenmediği dönemler olabiliyor. Bu sebeple havaların yavaş yavaş soğumaya ve uyarıların da yapılmaya başladığı dönemlerde araçların kışlık bakımlarının yapılması en akıllıca hamle olacaktır.

Araçlarda kışlık bakımlar nelerdir?

Kışlık araç bakımlarını belli başlı kategorilerde ayırmak mümkündür. Bunlara başlık başlık aşağıda değindik.

Akü ve bataryalar

Elektrik aksamını sağlayan, elektrikli ve hibrit araçlar için çok hayati durumda olan akü ve bataryalar kışa uygun şekilde kullanılmalıdır. Sıcaklığın düşmesi ile beraber performans olarak kayıp yaşayan akü ve bataryalar soğuk havalarda hızlıca boşalabildiği gibi bazı iletim sorunları ile de karşı karşıya kalabilir. Bu sebeple aracın akü ve bataryalarını kış ayları için yükseltmek faydalı olacaktır. Menzil kayıplarından ve elektrik aksam sorunlarından korunmak için bu önlem oldukça faydalı olacaktır.

Soğutma Sistemleri

Bir aracın motor soğutması için kullanılan antifriz sıvısının oranları kış mevsiminde farklı olarak ayarlanmalıdır. Tamamen antifiriz koymak yerine %50 su, %50 antifiriz veya %30 su %70 antifriz şeklinde kullanım en sağlıklı kullanım biçimi olacaktır.

Frenler

Çok soğuk havalar kolay kolay araçların fren sistemlerini etkilemese de kullanım olarak dikkat edilmesi gereken parçalardır. Frenlere gerekli bakımların yapılması ile beraber gerekli olduğunda kullanılması halinde tekerlerin daha az kayması için de pozitif etki alınabilmektedir.

Buji, Kayış ve Diğer Parçalar

Bir araç bakımında buji ve kayış kontrolü olmaz ise olmazdır. Gerekli durumlarda değişen bu parçalar kış mevsimi önümüzdeyken de bakımlara tabi tutulmalıdırlar. Sürüş güvenliği ve aracın motor sağlığının korunması için bu parçaların ve diğer tel ve kabloların elden geçmesi, kontrol edilmesi, gerekli görülür ise değiştirilmesi olmaz ise olmazdır diyebiliriz.

Lastikler

Kış vaktinde hiçbir şeyi değiştirmeseniz bile tekerleri değiştirmeniz gerekir. Dört mevsim olarak adlandırılan tekerler dahi kışın zorlu yol koşullarında dayanıksız ve tehlikeli olabilmekte. Bu sebeple aracınıza uygun olan kar lastiklerini takmak, halihazırdaki kar lastiklerinizdeki aşınma ve hasarları kontrol ederek onların kondisyonundan da emin olmak hayati öneme sahiptir. Bunun yanı sıra karlı ve buzlu zeminlerde ilerleyebilmek adına aracınız için kar lastiği veya lastiğinize uygun bir kar çorabı bulundurmak da oldukça faydalı olacaktır.

Eğer içinde bulunduğunuz coğrafyada kışlar soğuk fakat kar veya buz olmadan geçiyor ise dört mevsim lastikler kullanabilirsiniz. Yolların zorlu olmadığı durumlarda kar lastiği kullanmak araç motoruna daha fazla yük oluşturacağı için gereksiz bir kullanım olabilir. İhtiyaç duyulmadığı sürece kar lastiği kullanmak motoru fazladan yormaktır.

Bunlara ek olarak hava soğudukça lastik basıncı da düşebilmektedir. Örneğin 10 derecelik bir hava düşüşü lastiklerde 1 PSI değerinde basınç kazancı veya kaybına sebep olabilir. Bu sebeple çok soğuk havalarda yoldayken mümkün olan istasyonlarda durarak aracın lastik basınçlarını belli aralıklarla kontrol etmek faydalı olacaktır. Aracınızın ideal lastik basıncı değerlerini araca ait kullanım kılavuzu içerisinde bulabilirsiniz.

Kış Silecekleri

Aracın ön camı için kullanılan silecekler genelde sadece su ve basit kirleri temizlemeye yaramaktadır. Buzlu ve karlı havalarda bu sileceklerin kış silecekleri ile değiştirilmesi ön camdaki görüşün temiz kalmasını sağlayabilmek adına önemlidir. Kişiler bu sürecin sonunda normal sileceklerde karar kılarlarsa buzlanma sebepli katmanlardan ve sert kar kütlelerinden kurtulmakta zorlanabilirler.

Antifiriz

Araçların ön camları için de normal silecek suyu yerine buz tutmayı engelleyecek antifrizli oto silecek suyu kullanması önerilir. Ön camdaki güvenlik açığını kapatmak, görüşü düzeltmek ve aracın cam sağlığını korumak için antifrizli silecek suyu oldukça fayda sağlayacaktır.

Kış Yol Kiti Hazırlamak

Zorlu hava koşullarını göze alarak aracın durması veya arıza yapması halinde işinize yarayacak malzemeleri yanınızda bulundurmanız faydalı olacaktır. Bunları listelemek gerekirse:

  • İlk yardım kiti,
  • Işıldaklar,
  • Buz kazıyıcı,
  • Kürek ve kum,
  • Aktarma kablosu,
  • El feneri ile beraber yedek pil veya batarya,
  • Bozulmayacak gıda ve su,
  • Araç içi alet çantası,
  • Fazladan antifiriz sıvısı,
  • Ekstra olarak ceket, şapka, çorap ve kışlık bot yedeği.

Yakıt İkmali

Uzun süreler yolda olunacak ve zor koşullarda seyahat edilecek senaryolarda direkt olarak aracın yakıt, eğer elektrikli ise şarjının tam dolu olarak yola çıkılması gereklidir. Bu hava şartlarında motor daha fazla yük altında olarak daha hızlı benzin tüketecek, bataryalar ise soğuktan dolayı daha hızlı boşalacaktır. Bu sebeple tam dolu depo veya şarj ile yola çıkmanın yanı sıra sürekli yakıt veya şarj takviyesi yapmak da faydalı olacaktır.

Arka Camı Temiz Tutmak

Sürüş güvenliği için arka cam ve yan dikiz aynalarının görüşlerinde sorun olmaması gerekir. Son çıkan modellerde yan dikiz aynaları için ısıtma sistemli yapılar kurularak buzlanmanın önüne geçildiği gözlemlenmiştir fakat her araçta bu tip aynalar bulunmuyor. Bu sebeple araçtan çıkıldığı anlarda görüşün kısıtlanmaması için antifiriz sıvısı yardımı ile yan dikiz aynalarını ve arka camı temizlemek sürüş güvenliği için önemli bir önlem olacaktır.

Deneme Sürüşü

Farklı bir başlık gibi görünebilir ama uzun bir yola çıkılacak ise kışa özel bir şekilde yapılan bakımların son aşaması olarak aracı deneme sürüşüne çıkartmak faydalı olacaktır. Aldığınız önlem ve yaptığınız bakımların faydalarını görmeniz, eksikleri tespit edebilmeniz adına yakın çevrede bulunan bir yolda araçla bir süre seyahat ederek aracın bir sorununun olup olmadığını deneyimlemek gereklidir. Kimi zaman bu rehberlerde bahsedilmeyen fakat bulunduğunu bölgeye özel gereken bazı bakım ve donanım ihtiyacı da ortaya çıkabilir. Bu sebeple direkt olarak deneme sürü ile bunları test etmek güvenliğiniz için önemlidir.

Tüm bunların dışında aracınızı yetkili bakım servislerine götürerek bilgisayar ve farklı testlerde deneyebilirsiniz. Aracınızın verimliliği düşükken zorlu koşullarda yola çıkmak akılcı olmayacağı için bu verimliliği test etmek oldukça önemli olacaktır. Aracınızın eksiklerini, sorunlarını ve güncellenmesi gereken kısımlarını görerek bunlara önlem almak ile birlikte aracınızın kışa özel bakım aşamasını sağlam bir biçimde tamamlayabilirsiniz.


 

Yazar : Çetaş

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023