Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Sıfır Araba Alırken Hangi İşlemler Yapılır?

Eklenme Tarihi:
21 Temmuz 2022
Sıfır Araba Alırken Hangi İşlemler Yapılır?

Sıfır araba satın alımları sırasında neler yapılması gerektiği birçok kişi tarafından bilinmemekte. Sıfır araba alırken nelere dikkat edilmeli, hangi işlemler kimler tarafından yapılır gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Sıfır araba alırken, aldıktan sonra neler yapılması gerektiği ev evrak işlerinden sonra karşılaşılabilecek durumlarda alınması gereken aksiyonlara kadar birçok bilgi bu içerikte sizi bekliyor.

Sıfır araba alırken hangi işlemler yapılır? 

Hemen hemen herkes kabaca sıfır araç alım satım adımlarına hakim olmak ister. Şu unutulmamalıdır ki ikinci el araç alım ile arasındaki en büyük fark belge ve prosedür kısmı araç bayisinin kontrolünde gerçekleşir.

Sıfır araç alma kısmının ilk adımı Yeni Araç Kayıt işlemlerini yapmaktır. Bu adım noter huzurunda gerçekleştirilmekte ve işlem için belli başlı belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Konu ile ilgili hangi belgelerin istendiği, nereden alınabileceği gibi bilgilere aşağıda yer alan ilgili başlıktan ulaşılabilir.

Kayıt işlemini sırası ile trafik sigortası yapma ve ruhsatın alınması izler. Türkiye’de belirlenen yasalar sebebi ile bir aracın trafiğe çıkması için adına ruhsat düzenlenmesi gerekmektedir. Ruhsat almak için de ilgili araca dair trafik sigortasının yapılmış olması şartı aranır.

Trafik Sigortası yapılabilmesi adına şu bilgi ve belgelere ihtiyaç duyulur:

  • Araç şasi no
  • Araç motor no
  • Araç model yılı
  • Sıfır araç alımı esnasında bayi ödemesi

Bu kısımlarda işlemlerin randevu ile yapılması sebebi ile belirli bir süre gecikme yaşanması olasıdır. Bayi, bazı kısımlarda sorumluluğu tamamen müşteriye bırakırken kimi kısımlarda da ya tek başına ya da müşteri ile beraber direkt dahil olur.

Sıfır araç alırken yapılan işlemler içerisinde sözleşme yapılması oldukça önemli bir yer kaplar. Alıcı ve bayi arasındaki sözleşmede yer alan ibareler her iki tarafın da dikkatlice okuması gereken şartları içerir. Bu sebeple ödeme, teslim ve diğer durumlara hakim olma adına sözleşmenin titizlikle ele alınması gerekir. Eğer süreç esnasında farklı kararlar alınır ise bunlar ek madde ile sözleşmeye eklenmelidir.

Sıfır araba almak ne kadar sürer? 

Sıfır araba almak için belirli bir süreci takip etmek gerekir. Aracın belge işleri programlı davranılması ve şanslı olunması halinde hızlıca halledilebilir. Sıfır araç alımında, aracın tedariki ve test sürüşü aşamaları ise süreci diğer işlemlere göre daha fazla etkilemektedir.

Şunu ifade etmek gerek; aracın bayide olması ile yurtdışından gelecek olması bile müthiş bir bekleme sürecine sebep olur. Türkiye’de bulunan bir sıfır aracın sahibine teslimi en fazla 1 hafta sürerken yurtdışından gelecek araçta bu süre birkaç ay uzayabilir. Bu sürecin nasıl seyredeceğine dair en net bilgi, ilgili bayiden başka bir konumdan alınamamaktadır.

Kısaca sıfır araç alımında yurtiçinde bir alışveriş yapılıyor ve hızlıca belgeler dolduruluyor ise en fazla 2 hafta içerisinde sıfır araba alımı tamamlanabilir. Yurtdışının işe dahil olması halinde süreç ister istemez uzayacaktır.

Sıfır araba alırken notere gidilir mi?

Gerek alıcı gerek ise satıcı bayinin; araca, devlete ve birbirlerine karşı sorumluluklarını yazılı olarak ifade edebilmesi için noter huzurunda bazı işlemleri yapmaları gerekir.

Yukarıda kısaca değinilen yeni araç kayıt işlemleri, sıfır araba alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bu işlem aracın satışını gerçekleştiren bayi tarafından yaptırılır. İlgili işlem trafik müşavirlerine yaptırılmasının yanı sıra, ilgili süreç noter huzurunda gerçekleşir. Bu kısım tamamen sıfır araç satışı yapan bayinin sorumluluğundadır. İşlerin hızlı tamamlanabilmesi için noter huzurunda bayiye yetki verilmesi gerekir.

Yeni araç kaydı yaparken istenen bazı belgeler:

  • Satış faturasına dair belgeler ve fatura,
  • Aracın satışını gerçekleştiren firmanın yetkinlik belgesi,
  • Zorunlu mali mesuliyet belgesi,
  • Kişinin kimliği,
  • ÖTV ödemesine dair belge,
  • Aracın tescil ve trafik belgesi,
  • Şoförler odasından tedarik edilen yeni kayıt dosyası.

Yukarıdaki belgeler sadece standart senaryo içindir. Eğer araç satımında kurumsal bir aktör var ise ticaret odası sicil bilgileri kopyası istenir.

Aracın satın alımından (fatura kesiminden) sonraki 3 ay içinde tescil işlemi yapılmalıdır. Aksi takdirde cezai işleme maruz kalınabilir. Bu aşama karşılaşılan her şeyin alıcı tarafın sorumluluğunda olduğunu da belirtmek gerek.

Eğer araç gümrük trafik şahadetnameli olarak kayıt edilecekse farklı belgeler talep edilir. Bu durumda;

  • Uygunluk belgesi,
  • Tescil ve trafik belgeleri,
  • T.C. Nüfus cüzdanı,
  • Aracın ÖTV ödeme belgesi,
  • Şoförler odası tarafından verilmiş yeni kayıt evrakları,
  • Mecbur kılınan Mali Mesuliyet sigorta evrakları,
  • Gümrük trafik belgesi ile notere gidilmesi gerekmektedir.

 

Gümrükten gelecek araçlar, şahadetnamenin yapıldığı tarihten sonraki 3 ay süre ile tescil işlemleri yapılmış halde olmalıdır. Bunun yanı sıra alıcı taraf kurum ise tıpkı yurt içi araç satışındaki gibi Ticaret Odası Sicil Kayıp kopyası ve imza sirküsü istenir.

Sıfır araba nasıl teslim edilir?

Yukarıda da belirtilen süreçlerin tamamlanmasının ardından teslim aşamasında sadece birkaç küçük detay kalır. Gerekli belgelerin tam olması ve ödeme biçimi üzerine anlaşılıp, sözleşme yapılmış olması gerekir. Bunun ardından ise aracın tedariki ile beraber alıcı kişi bayiden gidip anahtar teslim arabasını alabilir.

Sıfır araba teslimi esnasında da alınacak olan aracın iyice kontrol edilmesi gerekir. Eğer ilk kısımda hata fark edilmez ise daha sonradan oluşacak kusurlar alıcı tarafın sorumluluğundadır. Hiçbir bayi aracın tesliminden sonra fark edilen kusurlardan sorumlu olmaz. Bir sonraki başlıktaki içerik ilgili durum için oldukça bilgilendirici nitelik taşır.

Sıfır arabaya ekspertiz yapılır mı? 

Tıpkı ikinci el araç alım satımda olduğu gibi sıfır araç ticareti öncesinde de ekspertiz yapılması önerilir. Araçların durumu hakkında fikir almak, bayiden almadan önce herhangi bir kusuru var ise farkında olmak için oldukça önemlidir. Genellikle bayiler tarafından da bu hizmet verilmektedir.

Yukarıda da bahsedildiği gibi aracın bayiden teslim alınmasının ardından fark edilecek kusurların tamamı sadece alıcıyı bağlar ve bayi sorumluluk kabul etmez. Bu sebeple teslim almadan önce güvenilir bir firmadan oto ekspertiz hizmeti almak daha güvenli bir şekilde süreci ilerletecektir.

Hem sizin hem de araç bayisinin mağdur edilmemesi adına oto ekspertiz hizmeti sonrası aracınızı teslim almanız önerilir. Kimi satış bayilerinde aracınızın ekspertiz raporu yanınızda doldurulabilir. Bu esnada aracın iç ve dış donanımı, kozmetiği dikkatle incelenir. Aracın gerçekten sıfır olup olmadığı da tam olarak bu işlemler sonrası anlaşılabilir.

 

 

Sıfır araba hatalı çıkarsa ne olur?

Kimi zaman sıfır araç alımında araba hatalı çıkabiliyor. Bundan kasıt aracın; boyalı, değişen parçaya sahip olmanın dışında bazı kronik sorunlarla da arıza yapabilir olmasıdır. Sıfır araçlarda yaşanan arızalar genel olarak garanti kapsamında değerlense de (firmadan firmaya değişmektedir) kimi zaman teknik serviste kronik bir sorun için bile tarafınızdan ücret talep edilebilmektedir.

Peki sıfır araba hatalı çıkar ise ne olur? Öncelikle kimsenin bu durumlarda kara kara düşünmesine gerek bulunmuyor. Bunun sebebi ise hakların yasa kapsamında korunmasıdır. Tüketicilere sunulan bazı organlar sayesinde durum çözülebilmektedir.

Yapılması gerekenler:

  1. İlk olarak aracın kusurlu olduğuna dair satıcıya bilgi verilir ve seçimlilik haklarından biri (aşağıda bulabilirsiniz) satıcı tarafından talep edilir. Kabul edilmemesi halinde dava açılmalıdır.
  2. Bu durum yani ayıplı mala karşı sorumluluk gibi davaların zaman aşımı 2 senedir. Bu süre içerisinde dava edilmesi gerekir. Eğer satıcı tarafında bir kötü niyetli satış var ise süre kısıtlaması bulunmaz.
  3. Tüketici mahkemesine ilgili dava açılır.

Dava sürecinde yüksek meblağların bahis olması sebebi ile hukuki yardım alınması önerilir. Aksi takdirde davada hak edilen dönüşlerin alınması zorlaşabilmektedir.

Seçimlilik hakları:

  • Kusurun maddi karşılığı oranında indirim
  • Aracın yeni ve kusursuz yenisi ile değişimi
  • Aracın masraflarının bayi tarafından karşılanması
  • Aracın iadesi

Yukarıdaki hakların tamamını sıfır araba hatalı çıkarsa talep edilebilmektedir. Bu talebi yapmadan önce yapılan sözleşmenin dikkatli şekilde incelenmesi gerekir. Yapılan sözleşmede kimi zaman 2 yıl zaman aşımına dair farklı süreler de bulunur. Bu gibi detaylara hakim olmadan direkt olarak tüketici mahkemesine gitmek oldukça yanlış olacaktır.

,

,Sıfır araba alım sürecinde yapılması gerekenler, istenen belgeler kafa karıştırıcı olabilir. Sıfır araba alırken hangi işlemler yapılır sizin için anlattık!

,

,

,

Yazar : Çetaş Dijital

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023