Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Özel Plaka Nasıl Alınır?

Eklenme Tarihi:
13 Şubat 2023
Özel Plaka Nasıl Alınır?

Özel plaka nedir?

Her alanda olduğu gibi otomobil alanında insanların isteklerinden biri sahip oldukları aracı özelleştirmektir. Mevzu bahis araçlar olduğunda da arabaya kimlik kazandırmak için kullanılan başlıca yöntemlerden biri özel plakadır. Özel plaka tanımı kısacası şudur; sizin için anlam ifade eden rakam ve harf kombinasyonlarını özel olarak tahsis etmek. Bu yapı kişiden kişiye de değişmektedir. Örneğin soyadı Baş olan biri özel olarak başvurarak eğer boşta ise 34 BAS 123 gibi bir plaka talebinde bulunursa bu özel plaka tanımlamasına girmektedir.

Özel plaka nasıl alınır?

Özel plaka alımı için iki farklı yöntem bulunmaktadır. Eğer talep edilen plaka hali hazırda bir kişiye ait ise bunun için noter ve arabulucu yardımı ile görüşerek anlaşılan para ile satın alım yapılabilir. Bunun dışında eğer plaka sahipli değil ise trafik müşavirleri ve Emniyet Müdürlüğü tarafındaki yetkili birimler ile iletişime geçerek özel plaka alınabilmektedir. Burada ise ilgili kişiden plakaya karşın resmi olarak belirlenen tutarda bir bağış yapılması gerekir.

Özel plaka almanın aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk olarak Emniyet Müdürlüğünden veya siteden plaka durumunu sorgulamak gerekir,
  • Sorgulama ardından ilgili birimler tarafından belirlenen ücret ödenerek makbuz alınmalıdır,
  • Daha sonrasında eğer mevcut bir plaka varsa eski plaka notere makbuz ile teslim edilmelidir,
  • Noter işlemlerinin ardından alınan belgelerle beraber sonraki adres Şoförler ve Otomobilciler Esnaf odasıdır,
  • Yaklaşık olarak 1 saat içerisinde plaka tarafınıza teslim edilmektedir.

Özel plaka almak için şahıslardan kimlik belgesi istenirken firmalardan da son 6 ay içerisindeki faaliyet belgesi ve imza sirküleri talep edilmektedir. Eğer plaka eski plaka ile değişecek ise notere eski plaka sökülerek götürülmelidir.

Özel plaka nereden alınır?

Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü’nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir. Online platform sayesinde talep edilen plakanın sahipli olup olmadığını da öğrenmek mümkündür.

Özel plaka nasıl anlaşılır?

Açıkçası özel plaka çok bariz olmadıkça anlaşılabilir değildir. Toplumun aşina olduğu alanlara yönelik plakalar dışında alınan özel plakalar kolay olarak anlaşılabilir değildir. Yukarıda verilen örnekteki gibi firma ve kuruluş yılı gibi durumlarda alınan plakaları konuyu bilmeyen birinin anlaması oldukça zordur.

Bunun dışında yer alan normal plaka formatının dışındaki plakalar ise biçim olarak anlaşılabilir. Ad-soyad, firma adı, talep edilen özel ad gibi sadece metinden oluşan plakalar da bulunur. Oldukça nadir olan bu plakalar maddi olarak çok fazla yükümlülük getirdiği için kolay kolay tercih edilmemektedir. Bu sebeple örnekleri ile karşılaşmak da zordur.

Özel plaka vergisi nedir?

Yapılan resmi kökenli özelleştirmeler standartların dışında vergilere tabi tutulmaktadır. Standart olarak uygulanan ile göre vergi miktarı özel plakalarda geçerli değildir. Özel plaka vergisinde öncelikli kıstas plaka sahibin gelirine göre hesaplanır ve yılda iki defa ödenmektedir. Bu sebeple özel plaka içi net bir ücret bulunmamaktadır. Genel olarak karşılaşılan miktarlar ise 10.000 TL ile 20.000 TL arasındadır.

Özel plaka fiyatları nedir?

Her piyasada olduğu gibi özel plaka da değişken ve satıcının talebine göre şekillenmektedir. Örneğin talep edilen plaka sahipli ise fiyatı tamamen plaka sahibi kişi belirler. Bu noktalarda çok farklı fiyatlar ile karşılaşılmaktadır. Daha önce ülkemizde yer alan futbol takımlarının kısaltmasına sahip plakaların çok yüksek fiyatlar ile devredildiğine şahit olunmuştur.

Bunun yanı sıra eğer plaka boştaysa Emniyet Müdürlüğü tarafından belirlenen özel plaka ücreti de değişiklik göstermektedir. İlgili ücreti belirleme parametreleri değişkendir. Bunun için istenilen plakanın talep miktarı, biçimi, plakanın ilgili standarda ne kadar uyduğu gibi konular göz önüne alınarak bir miktar belirlenmektedir.

 

Yazar : Çetaş Dijital

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023