Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

Krank Sensörü Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir?

Eklenme Tarihi:
06 Ocak 2023
Krank Sensörü Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir?

Krank sensörü veya krank mili sensörü araç motoru için oldukça kritik bir parçadır. Aracın motor performansına yönelik rehber görevi gören bu sensöre dair detaylı bir içeriktesiniz. Krank sensörü nedir, ne işe yara gibi soruların yanıtını bu bölümde bulmak mümkündür.

Krank sensörü nedir?

Krank mili sensörü, araç motorunun krank milinin çevrimlerini ölçmeye yönelik bir cihazdır. Sensör, motor performansını gözlemlemek ve güç üretimini dengeli konuma getirmek için kullanılır. Krank mili sensörleri, genel olarak otomatik vitesli arabalarda kullanılır. Bu araçlarda da motorun RPM değerini diğer bir deyiş ile devir sayısını ölçer. Çok yaygın olmasa da bazı manuel vitesli olan araçlarda krank mili sensörü kullanılmaktadır. Amacı ve kullanılma mantığı tıpkı otomatik araçlar olduğu gibi motor optimizasyonu ve performans izlemedir.

İki tip krank sensörü bulunmaktadır. Bunlar:

  • Manyetik Tip Krank Sensörü: Sensör voltaj beslemesi yerine yapısındaki mıknatıs ile manyetik bir alanda çalışır. Manyetik alanda oluşturduğu sinyalleri motor kontrol ünitesine iletir.
  • Hall Etkili Tip Krank Sensörü: Voltaj beslemelidir, içinde yer alan yarı iletken plaka üzerinden ECU tarafına ilgili değişimleri aktarır.

Krank sensörü ne işe yarar?

Krank sensörü temel olarak ilk görevi krank milinin konumunu ve dönme hızı ölçmektir. Sensör bu ölçümlerden aldığı veriler direkt olarak motor kontrol ünitesine aktarır. Motor kontrol ünitesine gelen bu bilgi ise yakıt enjeksiyonu ve ateşleme zamanlayıcı gibi farklı alanlarda kontrol edilmesinde kullanır. İlgili bölümde tüm işlevlerin sorunsuz ve dakik olarak ilerleyebilmesi için doğru bilgi aktarımı dolayısı ile hatasız bir krank sensörü gerekir.

Krank sensörü neden arıza yapar?

Krank mili sensörü temel olarak elektronik bir aksamdır. Bu sebeple verilerin aktarımı ve kontrolü sırasında aksamda genel bir teknik aksaklıkla karşılaşabilmektedir. İlgili parça direkt olarak manyetizma etkisi ile çalışır. Bu sebeple manyetik olarak etkileşimde bulunulan bobin ve dişli gibi parçalar sebebi ile arıza oluşması karşılaşılan bir senaryodur. Sensörün arıza yapması direkt olarak krank milinin işleyişine, yakıt enjeksiyonu ve ateşlemeye de direkt etki yapacağından daha büyük arızalara sebep olabilir.

Krank sensörü arıza belirtileri nelerdir?

Krank mili sensöründe arıza çıkması halinde direkt olarak arıza gösterge ekranında gösterim sağlanmaktadır. Bazı araçlarda direk olarak ilgili parçaya yönelik bilgi verilse de detaylı bir şekilde tespit için araç arıza tespit cihazlarından yardım almak gerekir.

Bunun dışında şu durumlar ile karşılaşılıyor ise krank sensörü arızası olabilir:

  • Marşa basıldığı halde araç çalışmıyor veya sorunlu şekilde kalkıyor ise
  • Düzensiz şekilde motor duruyor ise
  • Motor kontrol sembolü sürekli olarak gösterge ekranın aktif ise
  • Sabit hız dengesiz hızlanma ve yavaşlamalar ile güç hale geliyor ise
  • Yanlış ateşleme sebepli motorda titreme var ise,
  • Rölantideki araba titreşim yaparak çalışıyor ise
  • Normalde olandan daha fazla bir yakıt tüketimi mevcut ise
  • Vites geçişlerinde dinamik dalgalanmalar var ise
  • Egzoz supapları zamanın açılamıyor ise
  • Eksantrik mili işlevsel olarak fayda sağlamıyor ise

Krank sensöründe arıza mevcut olabilir.

Bunların yanı sıra bazı durumlarda da arıza kodu üzerinden krank sensörü arızası fark edilebilir. Yukarıda yer alan fakat kullanıcı tarafından fark edilmeyen durumlarda aşağıdaki kodlardan yardım alınabilir.

P0335

P0336

P0337

P0338

P0339

Krank sensörü ne zaman değişir?

Krank sensörü kaliteli olduğu sürece araç zarar görmedikçe değiştirilmez. Belirli bir kullanım ömrü olsa da genel olarak arıza durumunda değiştirilmesi beklenir. Bazı durumlarda eskimeye bağlı olarak manyetik olarak çalışmadığı görülebilmektedir. Her iki durumda da direkt olarak arıza vermesi halinde değiştirilir denilebilir.

Krank sensörü değişimi için zamanında tespit oldukça önemlidir. Bu sebeple aracınızın rutin bakımını ihmal etmemek kritik rol oynar. Aksi takdirde düşük masraflar ile kolayca çözülebilecek sorunlar büyüyerek hem daha tehlike arz eden hem de daha büyük masraflar oluşturacak sorunlara dönüşebilirler.

Krank sensörü fiyatları nedir?

Araç yedek parça fiyatları kur bazlı olduğu için sürekli olarak artmaktadır. Kullanılan aracın segmentine göre krank sensörü fiyatı artarken ilgili krank sensörü fiyatları özelinde net olarak fiyat vermek güçtür. Aracınızın krank sensöründe arıza var ve net bir fiyat almak istiyorsanız aracınızın yetkili teknik servisi ile iletişime geçmeniz önerilmektedir.

Bunun dışında giriş ve orta seviye araçlarda krank mili sensörü için 150 ile 500 TL arası fiyat gözlemlenmektedir. Üst segment araçlarda ise 500 ile 3000 TL arasında değişmektedir.

Yazar : Çetaş Dijital

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023