Sizin için uygun satış danışmanını arıyoruz

Loading...
Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar   
+
  Aracımı Değerlendir    Beğendiğim Araçlar
BLOG

ARABA KAZALARI VE NEDENLERİ

Eklenme Tarihi:
15 Ocak 2019
ARABA KAZALARI VE NEDENLERİ

Trafik kazası, hareket halinde olan araç ya da araçların karayolu üzerinde meydana getirdikleri yaralanma ya da ölümle sonuçlanan olaylardır. Ne yazık ki pek çok ülkede olduğu gibi trafik kazaları bizim ülkemizde de yaygın bir şekilde, her gün artmaktadır. Trafik kazalarının pek çok nedeni vardır. Sürücüden kaynaklı kazalar olduğu gibi yaya dikkatsizliği ya da yanlış yol yapılanmaları da kazaya sebebiyet vermektedir. Genel olarak baktığımızda tüm bu nedenleri tek bir nedene bağlayabiliriz;  “Trafik Kurallarına Uymamak”.  Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı araştırmalara göre, trafik kazalarının %90’dan fazlası insan hatasından kaynaklanıyor. 

Trafik kazaları sonuçlarında dikkat edilecek bir husus, ölümle sonuçlanan kazalarda ölüm yaşı 15 – 25 arasında gerçekleşmektedir. Ve diğer dikkat edilecek bir durum da, kazaların bazı günler ve saatlerde daha yaygın olduğudur. Çoğumuzun tahmin ettiği üzere, hafta sonları özellikle Cuma ve Cumartesi akşamları trafik kazalarında ciddi bir artış gözlemlenmektedir. Bunun en önemli nedenlerini, tatil günleri olmasından kaynaklı alkol alımlarındaki artış olarak söyleyebiliriz. Saat aralıkları ise, trafiğin en yoğun olduğu iş çıkış saatleri olan 18:00 ila 20:00 arası gösterilebilir. Ancak hafta sonlarına tekabül eden günlerde, trafik kazalarının en yoğun olduğu saatler 22:00 ila 03:00 olarak görülmektedir. Saat ve günlere baktığımız zaman meydana gelen araç kazalarının çoğu sürücü hatalı olarak göze çarpmaktadır. Ülkemizde en fazla kaza meydana gelen şehir olarak İstanbul gösterilebilir. Nüfus yoğunluğu arttıkça araç ve trafiğe çıkan insan sayısında aynı paralelde artış gözlemlenir. İstanbul’dan sonra en çok kaza meydana gelen illeri Ankara ve İzmir olarak sıralamak mümkün. 

Trafik kazalarının meydana getiren olayları ele almak gerekirse; 

Sürücüden kaynaklı trafik kazalarının sebebi:

  • Ehliyetini daha yeni alınmış olmasına rağmen çok fazla tecrübe edinmeden trafiğe çıkmak,
  • Toplu taşıma şoförlerinin yolcu indirme ve bindirme kurallarına uymaması,
  • Alkollü araç kullanmak,
  • Hava ve yol durumlarına karşı önlem almadan trafiğe çıkmak,
  • Trafik kurallarına uymamak ve dikkatsizce araç kullanmak,
  • Hatalı sollama yapmak,
  • Yakın mesafe takibi yapmak (öndeki araca çok yakın olmak),

Yayadan kaynaklı kazaların sebebi:

  • Aniden yola atlamak, 
  • Duran aracın arkasından ya da önünden geçmek,
  • Yaya geçiş ışıklarına dikkat etmemek,
  • Hareket halindeki araca asılmak,
  • Geceleri sürücüler tarafından fark edilecek tedbirler almamak,
  • Araç yolunda yürümek veya koşmak, 
  • Üst veya alt geçit kullanmamak. 

Tüm bu nedenlere baktığımız zaman ülkemizde her gün milyonlarca ölümle sonuçlanan trafik kazası meydana gelmektedir. Yukarıda sayılan nedenler kazaların meydana gelmesinde çok büyük rol oynamaktadır. Bilinçli, dikkatli olunup trafikte saygılı davranabilirsek kazalarda azalma olması kaçınılmazdır. Özellikle uzun yolculuklarda gidilecek yere biraz daha geç gidilebilir. Yolculuk esnasında yorulduğunuzda mola vermeyi, dinlenmeyi ihmal etmeyin. Sevdiklerinizle birlikte daha uzun yıllar, güzel anılar biriktirmeniz için; lütfen trafik kurallarına uyalım.

,

Yazar : Çetaş Dijital

Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Arkadan İtişli Araç Ne Demektir?
Araçlarda sürekli olarak duyduğumuz arkadan itiş ve dört tekerden çekiş gibi kavramlardan birine bu içerikte detaylandırma yapılmıştır. Bu içerikte arkadan itişli araç ne demektir, alırken nelere dikkat etmek gerekir ne gibi özellikleri bulunur de...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover Nedir? Ne İşe Yarar? 
Coilover, araç tutkunlarının heyecanını ve merakını tetikleyen bir sürüş konseptidir. Bu teknoloji, adrenalin tutkunları için adeta bir heyecan kaynağıdır. Otomobilin süspansiyon sistemine entegre edilen bu özel yapı hakkında daha fazla detayı içe...
Ekleme Tarihi: 19.10.2023